Jordbruk Marknad

Atrias omsättning stabil, högre råvarukostnader syns i resultatet

Atrias omsättning för första hälften av 2019 var 705,3 miljoner euro, jämfört med i fjol då den låg på 704,6 miljoner euro. Nettoresultatet var 2,3 miljoner euro, jämfört med 8,8 miljoner euro för 2018. Enligt Atrias vd Juha Gröhn är det främst högre råvarukostnader som är orsaken till det minskande resultatet.

- För att förbättra resultatet inledde vi effektiveringsåtgärder vid svinstyckningsenheten i Nurmo samt inom Atria Sverige. I Nurmo har vi ett årligt inbesparingskrav på 1,5 miljoner euro och inom Atria Sverige ett motsvarande på 3 miljoner euro. De konkreta åtgärderna är nu slutförda och de väntas synas i resultatet senast från och med början av nästa år, säger han.

I Finland har Atria sålt exceptionellt mycket förpackat kött för export eftersom det vid årsskiftet fanns mycket nöt- och hönskött i lager. På grund av det här har försäljningens struktur inte varit optimal. Konsumtionen av rött kött i Finland har under början av året 2019 minskat med 4 procent och konsumtionen av kyckling har igen ökat med 6 procent.

Atrias Sveriges försäljning av kyckling har varit särskilt stark, I Ryssland har det operativa läget förbättrats och inom affärsområdet Danmark och Estland har utvecklingen i Estland varit bra medan försäljningen i Danmark fortsättningsvis drar dåligt.