Jordbruk Marknad

HKScans resultat förbättrades märkbart – lyckad aktieutdelning ger bolaget resurser

HKScans omsättning låg under första hälften av 2019 på 841,2 miljoner euro, jämfört med 844,5 miljoner för i fjol. Det jämförbara rörelseresultatet låg nu på – 12,5 miljoner euro, jämfört med – 34,6 miljoner euro för 2018. Enligt HKScans tämligen färske vd Tero Hemmilä är utvecklingsriktningen nu den rätta.

– Trots att det jämförbara rörelseresultatet för den första hälften av året är förlustbringande är det ändå 22 miljoner euro bättre än för motsvarande period i fjol. Aktieutdelningen som förverkligades under årets andra kvartal lyckades väl och gav HKScan bruttoresurser på 71,9 miljoner euro vilket förbättrar koncernens läge i fråga om finansiering och ger en mer balanserad utveckling överlag, säger han.

De effektiveringsåtgärder som man tog till vid årsskiftet har börjat ge resultat och det är i synnerhet fjäderfäaffärsområdets resultat i Finland som hjälper till att förbättra resultatet nu. Enheten i Raumo optimeras och varumärket Kariniemi är fortsättningsvis starkt. Koncernens kassaflöde har också förbättrats och koncernens lån har arrangerats om. Exporten av svinkött till Kina har fortsatt men dess inverkan på ekonomin är ändå fortfarande marginell. Koncernens ledningsgrupp har sammanställt ett så kallat turnaround-program och en ny strategi. Målsättningen är att ge HKScan en bättre position och förbättra dess ekonomi märkbart. Ledningen anser att tillväxtpotentialen för bolaget finns i affärsområdena fjäderfä och måltider.