23121211515 Db71B8A0D1 O
I landskapen Kajanaland, Savolax och Karelen samt i Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland finns det för närvarande gott om sork. I synnerhet skogssorkpopulationerna är starka i dessa områden. FOTO: Hanna Knutsson
Jordbruk Skogsbruk

Sorktopp väntas
i östra och södra Finland

Enligt Naturresursinstitutets uppföljning har sorkcykeln nått en populationstopp i östra Finland, nordligaste Lappland och största delen av södra Finland. I Mellersta Finland och Skogslappland håller sorkpopulationerna på att öka mot en sorktopp nästa år. I Österbotten är sorkpopulationerna mycket små.

I landskapen Kajanaland, Savolax och Karelen samt i Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland finns det för närvarande gott om sork. I synnerhet skogssorkpopulationerna är starka i dessa områden, men ställvis finns det också gott om åkersork och närbesläktade arter.

I de sydvästligaste delarna av Finland är den geografiska variationen i antalet sorkar mycket stor. I vissa områden nådde sorkpopulationerna en topp sommaren 2019, men på många håll är populationerna i sydvästra Finland fortfarande små. Avsevärda regionala variationer och oregelbundna toppar i sorkpopulationerna är typiska för södra och sydvästra Finland med sitt milda klimat.

Sorkpopulationerna i Mellersta Finland och delar av Birkaland har börjat öka på nytt efter bottennoteringen 2018. Enligt beräkningarna nås populationstoppen i dessa områden hösten 2020. Hur den kommande sorktoppen utvecklas beror på hur sorkarna klarar vintern.

Sorkpopulationerna i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten rasade redan förra vintern och fortsatte att minska hela sommaren 2019. För närvarande finns det mycket få sorkar i de västra delarna av Finland. Populationerna är små fram till nästa vår och börjar sedan öka långsamt under sommaren 2020.

I största delen av Skogslappland och nordöstra Österbotten har antalet sorkar ökat avsevärt under den gångna sommaren. Om populationerna klarar vintern och är livskraftiga i vår är en sorktopp att vänta hösten 2020 i största delen av norra Finland.

I nordvästra Lappland och Utsjoki är sorktoppen nådd, vilket torde leda till att populationerna rasar vintern 2019-2020. På våren kan det fortfarande finnas sorkar i dessa områden, men efter en sorktopp minskar antalet sorkar i normala fall långsamt under hela nästa sommar och vinter.

Skadebekämpning och sorkfeber

I östra Finland är risken för sorkskador stor vintern 2019-2020. Risken är störst i de östligaste delarna av Finland, i synnerhet i Norra Karelen, där det finns mest sork.

Sorkskador kan förebyggas med sorkfällor och stamskydd samt genom att trampa ner snön runt plantorna. Försäkringar som täcker sorkskador kan vara en god idé för skogsägare i områden där det finns mycket sork, speciellt för plantbestånd som planterades i somras. Det är viktigt att teckna försäkringarna i god tid, redan i år.

De stora skogssorkpopulationerna i östra och södra Finland ökar avsevärt risken för sorkfeber. Risken är stor från november till januari, när skogssorkarna söker sig till människoboningar.

Puumalaviruset, som orsakar sorkfeber, smittar människor via luftvägarna genom inhalering av damm som förorenats med saliv, urin eller avföring från skogssork. Smittorisken är störst i uthus där skogssorkarna kan ta sig in.

Suomi S19 V2 Myyrat
Sorkpopulationerna är rikliga och har nått populationstoppen i östra Finland, största delen av södra Finland och nordligaste Lappland. I Mellersta Finland och Skogslappland är sorkpopulationerna måttliga men börjar öka. I västra Finland är sorkpopulationerna mycket små. KARTA: Naturresursinstitutet