Opinion

Ledarsticket:
God idé besöka Pedersöre

Diskussionerna kring den gröna fullmäktigeledamoten i Helsingfors Atte Harjanne och hans motion om att halvera kött och mjölk i stadens bespisning 2025 är inte slut.
Nu har den kristdemokratiska fullmäktigeledamoten i Pedersöre David Pettersson tagit initiativ till en motion i sin hemkommun, som går ut på att bjuda dit fullmäktigeledamöter från Helsingfors så att de kan bekanta sig med primärproduktionen på landsbygden. Inslag om hur jordbrukarna i Pedersöre arbetar för att uppnå hållbarhet och helsingforsarnas önskemål om vad bönderna ska producera på sina åkrar borde ingå i besöket.

David Pettersson har fått närmare hälften av kommunfullmäktige i Pedersöre med sig. Enligt motionen visar Harjannes initiativ på en svag inblick i traditionella landsbygdsnäringar och i synnerhet om bristande kunskap kring finländska produktionsförhållanden.

Det heter att Helsingforsfullmäktige ska inbjudas för att överbrygga motsättningarna mellan stad och landsbygd.

Också fastän kommunfullmäktige i Pedersöre skulle låta bli att godkänna motionen som sådan, så har Atte Harjanne hunnit svara att han är redo att tacka ja. Så någon form av besök kommer tämligen säkert att ordnas, vilket är helt på sin plats.

Om Atte Harjannes motion skulle ha godkänts som sådan hade efterfrågan på mjölk och kött minskat. Ändå kan Harjanne inte förstå hur hans motion varit med om att öka klyftorna mellan land och stad.

Av mediebevakningen får man i övrigt fortfarande intrycket att stadsfullmäktige i Helsingfors har godkänt Atte Harjannes motion. Det som godkänts är i själva verket stadsstyrelsens svar, enligt vilket de berörda sektorerna ska planera sin verksamhet så att de i motionen nämnda målen och klienternas näringsbehov möts.

I sin beredning konstaterar exempelvis nämnden för fostran och utbildning att en halvering av mjölkkonsumtionen inte är möjlig då man beaktar näringsrekommendationerna. Köttprodukterna i småbarnspedagogikens och skolornas kosthåll är redan nu på en låg nivå.

En halvering av kött och mjölk till 2025 förutsätter också betydande förändringar i livsmedelsbranschen så att ersättande vegetariska råvaror finns att tillgå.

Social- och hälsovårdsnämnden konstaterar för sin del att halveringsmålet är svårt att uppnå till 2025 när man beaktar olika kundgruppers näringsbehov, till exempel äldre, sjuka och personer med funktionsnedsättning. – MG