Hostanmalan1
Lantbrukare som hör till miljöersättningssystemet ska lämna in höstanmälan senast 31.10. Antingen via den webbaserade Vipu-tjänsten eller i pappersform till det lokala landsbygdskansliet.
Jordbruk

Kom ihåg att göra höstanmälan!

Miljöersättningens höstanmälan ska lämnas in senast 31.10. Anmälan omfattar de åtgärder man anmält 2015, men ändå maximalt åtgärderna åkrarnas växttäcke vintertid, placering av flytgödsel och återanvändning av näringsämnen och organiska ämnen.

Sam Vickholm är chef för landsbygdsförvaltningen i östra Nyland. Enligt honom är åkrarnas växttäcke vintertid den allra viktigaste åtgärden att komma ihåg i höstanmälan.

– Om procenten för växttäcke är under 20 procent eller om odlaren glömmer att lämna in höstanmälan helt och hållet så kan man vara tvungen att betala tillbaka all växttäckesersättning man erhållit sedan 2015, säger han.

Som äkta växttäcke godkänns:

1. Flerårig odlad vall, ettårig vall som bevaras över vintern och rörflen.

2. Fleråriga trädgårdsväxter och kummin.

3. Stubb och direktsådd i stubb av spannmål, oljeväxter (bland annat oljerättika och vitsenap), bovete, frökryddor och spånadslin samt av bondböna, ärt och lupin.

4. Odling av fånggrödor, om växtbeståndet bevaras till följande vår.

5. Höstråg, rågvete, höstvete, speltvete och andra höstsådda spannmålslag, höstrybs, höstraps och andra höstsådda oljeväxter, andra höstsådda grödor samt lin och hampa som bärgas på våren.

Kravet på växttäcke kan ändå inte uppfyllas med skyddszon, flerårig miljövall, vall på naturvårdsåker (NVÅ), gröngödslingsvall, mångfaldsåkrar (ängsväxter, viltväxter, landskapsväxter), täckt areal med fleråriga trädgårdsväxter (skiftesspecifik åtgärd i miljöförbindelsen), arealer som omfattas av föregående programperioders avtal om specialstöd: anläggning och skötsel av skyddszon eller långvarig vallodling på torvåkrar om avtalet ingåtts för åkermark.

Storleken på den ersättning som du erhåller för åtgärden åkrarnas växttäcke vintertid är beroende av hur stor del av arealen som är täckt av växtlighet och huruvida arealen ligger på eller utanför styrningsområdet. På styrningsområdet betalas ersättning när 20, 40, 60 eller 80 procent av arealen är täckt av växtlighet. Utanför styrningsområdet är procentsatserna 20, 40 och 60. Om gården har skiften både på och utanför styrningsområdet, kan procentsatsen för de olika områdena skilja sig åt. Ersättningen betalas områdesvis utgående från procenten areal som är täckt av växtlighet.

Hostanmalan2
I höstanmälan anmäler du hur mycket av ett skiftes areal som blir som äkta växttäcke eller lätt bearbetat under vintern. På basis av din anmälan räknas din gårds procent ut för miljöersättningens åtgärd åkrarnas växttäcke vintertid.

Gällande lätt bearbetning

Minimikravet på 20 procent växttäcke i åtgärden kan på styrningsområdet också uppfyllas genom lätt stubbearbetning på hösten av skiften med spannmål, oljeväxter, bovete, frökryddor, spånadslin eller bondböna, om bearbetningen utförs som enkel körning med kultivator, tallriks-, s-pinn- eller spadrullharv eller så kallat rulluftningsaggregat.

På andra områden kan lätt stubbearbetning på hösten uppfylla villkoret för växttäcke vintertid upp till alla procentgränser.

Kravet kan också uppfyllas med hjälp av trädor som såtts med höstsäd, höstoljeväxter eller som täcks av vall eller stubb. Bortsett från stubb kan ett växtbestånd som förstörs kemiskt inte uppfylla kravet på växttäcke.

Arealen med växttäcke får variera från år till år. Skiftet ska vara täckt av växtlighet fram till såbäddsberedningen eller motsvarande odlingsåtgärd. Skiften som är täckta av växtlighet ska i mån av möjlighet placeras på skiften som gränsar till vattendrag eller utfallsdiken eller på andra skiften med betydelse för vattenskyddet.

Var uppmärksam vid höstspridning

Gällande åtgärden placering av flytgödsel lönar det sig också att vara uppmärksam.

– I synnerhet om man sysslar med höstspridning är det viktigt att vara medveten om begränsningarna i nitratdirektivet, säger Vickholm.

Notera också att ersättning för den här åtgärden betalas för högst 60 procent av förbindelsearealen.

Vid åtgärden placering av flytgödsel ska du dessutom bifoga en utredning över den spridningsutrustning för stallgödsel som du använt.

Vid åtgärden återanvändning av näringsämnen och organiskt material meddelar du gödselmedlets torrsubstanshalt i procent (minst 20 procent) samt namnet på och lägenhetssignumet för den som överlåter stallgödsel eller gödselmedel eller annat material som är godtagbart inom åtgärden.

Om du tar emot stallgödsel eller gödselmedel ska du i Vipu-tjänsten också lämna in ett överlåtelseavtal, betalningskvitto eller en fraktsedel som separat pappersbilaga för vardera stallgödselåtgärden. Av handlingarna ska anskaffningen av materialet och mängden material framgå. Du kan göra anmälan till exempel på blankett 465L. Bilagan kan du lämna in via Vipu-tjänsten eller i pappersform till det lokala landsbygdskansliet senast 31.10.

Mer information om åtgärderna som ingår i höstanmälan hittar du i guiden över förbindelsevillkoren för miljöersättningen 2015 (med 2015-2019 ändringar). Guiden finns digitalt på Livsmedelsverkets webbplats.