Skogsskattedeklarationer lämnas nu in i rask takt

Skogsbruksidkare ska lämna in skattedeklarationen till Skatteförvaltningen senast 28.2.2019. Datumet gäller även skogsägare som inte är mervärdesskatteskyldiga. Jordbruksidkare samt näringsidkare och yrkesutövare ska lämna in skattedeklarationen för skogsbruk senast 2.4.2019. Personer som är fast bosatta i utlandet lämnar in skattedeklarationen inom maj.

SLC - Tero Hemmila
Nya VD:n vill bygga en ny och starkare grund för HKScan

HKScan minskar personalen med 220 personer. Nya VD:n Tero Hemmilä vill bygga en ny och starkare grund för HKScan.

SLC - Saarka6
Feedex flexibel foderleverantör

​Feedex producerar uppemot 100 miljoner kilo päls- och lantbruksfoder årligen. Fördelarna som en mindre aktör på fodermarknaden är många, konstaterar försäljningsassistent Marjo Pikkumäki.

Österrike har största andelen ekoareal i EU

Under 2017 ökade den ekologiskt odlade åkerarealens andel till sju procent i EU. Den jämförelsevis största ekologiska andelen noteras för Österrike med hela 23,4 procent.

SLC - Lpx 110116
EU:s sockersektor pressas av låga priser

Det går knackigt för EU:s sockerkoncerner. Sockerpriset har visserligen återhämtat sig en aning, men ligger fortfarande på en låg nivå. De tyska sockerkoncernerna säger redan upp personal och stänger fabriker.

Esbo får egen foodhub i februari

Foodhub för närproducerade och ekologiska livsmedel öppnas den 14 februari i anslutning till Huvudstadsregionens återvinningscentral i Knektbro i Esbo. Foodhub handlar om att konsumenter från ett enda ställe kan beställa och hämta säsongsprodukter direkt från producenterna.

SLC - Saarka1
Ny foderfront väckte intresse på Sarka

En foderfront som är flexibel och ger korna större frihet när de ska äta. Och med det en rad olika fördelar för mjölkproduktionen. Det presenterade det danska företaget Cow-Welfare på mässan Sarka i Seinäjoki.

SLC - Arla 1
Arlas kartongförpackningar blir helt träbaserade

Som det första mejeriet i Finland går Arla i år in för att ersätta plastfilmen i sina kartongförpackningar för bland annat mjölk, yoghurt och grädde med förnybar, träbaserad bioplast.

Fyra vill bli livsmedelsombudsman

Fyra personer hade lämnat in sin ansökan om tjänsten som finländsk livsmedelsombudsman, när ansökningstiden gick ut för en vecka sedan.

Producentpriserna på spannmål, kött och ägg steg under 2018

Enligt Naturresursinstitutets (Luke) färska statistik började producentpriserna på spannmål stiga hösten 2018. Producentpriserna på kött och ägg stiger också.

Diskutera CAP med minister Leppä 11.2 och 19.2

Kom med på jord- och skogsbruksministeriets informationstillfällen om CAP-reformen och säg din åsikt till minister Jari Leppä samt beredarna.

BSE upptäcktes hos en polsk ko

En atypisk form av BSE har påträffats hos en ko på en gård nära den tjeckiska gränsen, rapporterar djurhälsoorganisationen OIE.