Hallflytt 2 C Webben
Conny Ekholm utförde takarbeten på potatishallen en torsdagseftermiddag i slutet av augusti.
Jordbruk Tema

Conny Ekholm omvandlar
1980-talshall till potatislager

Sundomjordbrukaren Conny Ekholm skaffade och flyttade en lagerhall från ett rivningsområde i Liselund i slutet av fjolåret. Det pågående monteringsarbetet intill Solfvägen framskrider enligt planerna. Redan i höst ska hallen börja användas som potatislager. Målet är att kunna odla mera potatis i framtiden.

Den nya lagerhallen i Sundom tornar ståtligt på ett stenkasts avstånd från Söderfjärdens öppna vidder. En skylt på den yttervägg som vetter mot Solfvägen vittnar om att byggnaden tidigare har tillhört den forna byggnadsfirman K E Nyman.

Potatisodlaren Conny Ekholm är upptagen med plåtarbeten på halltaket när LF gör ett besök vid byggplatsen en solig eftermiddag i slutet av augusti.

– Monteringsarbetet har framskridit i enlighet med planerna. Ytterväggarna, taket, pelarna och andra grundelement är på plats och golvet är också gjutet.

– Det är i princip jag och min pappa Hans-Erik och min bror Filip som verkställer byggarbetena. Det som återstår att göra är främst att installera dörrar och fönster och att inrätta en kontorsavdelning i utkanten av hallen. Målet är detta ska vara avklarat innan vinterns ankomst. Den yttre gårdsplanen torde vara helt färdigställd först nästa år, säger Conny Ekholm.

Den nya potatishallens totalyta kommer att uppgå till 660 kvadrat. Hallen är ämnad för produktlagring, vilket innebär att maskiner inte kommer att förvaras där.

– Den här hallen är definitivt ett steg framåt med tanke på att jag kan lagra hela potatisskörden under samma tak framöver. Därmed undviker jag till exempel problem med frostskador. Lagringskapaciteten för matpotatis kommer också att vara bättre, säger Ekholm.

Hallflytt 1 Webben
Sundomproducenten Conny Ekholm kommer att använda en 80-talshall som potatislager framöver. Monteringsarbetena framskrider i jämn takt och målet är att bygget ska vara färdigt i höst.

1980-talshall har flyttats från rivningsområde

I samband med ristransporter till ett fabriksområde i Liselund, Gamla Vasa i slutet av förra året fick Conny Ekholm idén om att köpa och förflytta en lagerhall som fanns på platsen.

Hallen är uppförd i det forna byggföretaget K E Nymans regi 1983.

– KPO ska bygga ett nytt Prisma-varuhus på fabriksområdet, som därför har blivit ett rivningsområde. Jag såg och blev intresserad av hallen innan rivningsarbetet inleddes, säger Ekholm.

– Övertagandet av hallen blev officiellt klart den första december ifjol. Jag hade därefter en månad på mig att riva och frakta bort materialet.

– Vi har genomfört transporterna till Sundom med egna traktorer. Målet är att göra så mycket som möjligt på egen hand under det här projektet, säger Ekholm.

För det aktuella byggnadsprojektet har Conny Ekholm erhållit finansiellt understöd från den regionala NTM-centralen.

– Först hette det att bidrag kan fås endast för nybyggen. Men senare visade det sig ändå att centralen ger pengar för arbeten och kostnader som tillkommer utöver rivnings- och flyttningsarbetena, säger Ekholm som allmänt taget är nöjd med bidragets täckning av projektkostnaderna.

Hallflytt 4 Webben
Conny Ekholm odlar potatis – till största delen stärkelsepotatis – på cirka 30 hektar i hemknutarna på Söderfjärden. Målet är att kunna öka produktionen framledes, säger han.

Att producera mera potatis ett framtidsmål

Conny Ekholm är verksam både som deltidsjordbrukare och byggnadsarbetare till vardags. Han tog över familjejordbruket för fem år sedan.

– Jag hade just avslutat värnplikten när generationsväxlingen genomfördes, säger den unga jordbrukaren.

För närvarande odlar Ekholm potatis på cirka trettio hektar i Söderfjärden. Det handlar till största delen om stärkelsepotatis, men även en del matpotatis hör till den egna produktionen.

Potatisskördandet på Ekholms fält tar fart på allvar i dessa tider. Den första leveransen till stärkelsefabriken var utlovat till den 31 augusti.

– Det har allmänt taget varit rätt mycket ogräs att kämpa mot i potatislanden under den här säsongen. Däremot har skadedjursproblemet inte varit så omfattande.

– I år odlar jag också vete på cirka tjugo hektar. Men det är fortfarande ganska grönt i fälten så tröskandet torde kunna genomföras först i slutet av september, säger Ekholm.

Blir det extra stressigt att skörda och göra monteringsarbete samtidigt i höst?

– Inte direkt. Det är bara att ta upp potatisen och göra byggarbete när man hinner, säger Ekholm odramatiskt.

På frågan om hur han ser allmänt på den egna odlingsmässiga framtiden svarar han så här:

– Ambitionen är att minska på spannmålsodlandet och istället gå in för att odla mera potatis inklusive matpotatis i framtiden. I så fall behövs det mera odlingsmark för potatisproduktionen. Jag skulle helst vilja koncentrera hela verksamheten till hemtrakten. Med tanke på att det finns en del lokala jordbrukare som närmar sig pensionsåldern bör det inte vara möjligt att få tag i ytterligare ytor i Söderfjärden, säger Conny Ekholm, inte utan en portion optimism i rösten.