Nästa mål om glyfosat kommer snart upp i USA

Kemikoncernen Bayer bereder sig som bäst för nästa glyfosatprocess i en amerikansk domstol. Den Bayer-ägda Monsanto-koncernen anklagas för att ha förorsakat cancer hos en användare av glyfosat.

Brittiska farmare förlorar framtidstron

Ett avtalslöst brittiskt utträde ur EU kan bli en katastrof för jordbruket, befarar den brittiska producentorganisationen NFU. Framtidstron bland farmarna är rekordlåg, konstaterar producenternas ordförande Minette Batters.

Förnyelser i jordbrukarnas e-tjänster

Livsmedelsverket meddelar om ändringar i jordbrukarnas e-tjänster.

Förslag till kompletteringar i hanteringsplanen för bekämpning av invasiva främmande arter

Jord- och skogsbruksministeriet föreslår kompletteringar till den hanteringsplan för bekämpning av invasiva främmande arter som utarbetades för första gången i fjol. Innehållet i hanteringsplanen kan påverkas under den remissrunda som inletts.

Störningar i anmälningarna till djurregistret

På får-, get-, svin- och nötgårdar har en del djurhållares djurhållningsanmälan försvunnit, om uppgifterna om djurhållningsplatsen var bristfälliga före övergången till det nya djurhållarregistret, uppger Livsmedelsverket.

Den samlade stödansökan inleds i slutet av april

I år inleds stödansökan i Viputjänsten i slutet av april, meddelar Livsmedelsverket. Ansökningstiden för samlade stöd pågår fram till 17.6.2019.

Det mesta av årets jordbrukarstöd betalas ut i höst

Livsmedelsverket har publicerat den målsatta utbetalningstidtabellen för jordbrukarstöd hösten 2019. Målet är att över 80 procent av det totala stödbeloppet ska betalas ut under ansökningsåret.

SLC - Dsc 0946
Fisket en resurs som bör förvaltas

Premiären för Fiskets Hus i Vasa är en av de stora milstolparna i den österbottniska fiskevärlden under 2019. Det framhåller Markus Norrback som valdes till ny ordförande för Österbottens fiskarförbund i slutet av november.

SLC - Img 7832
Åkerköpen i söder och väster höjde medianpriset

Medianpriset för åkermark steg med 5 procent jämfört med år 2017, framgår det av Lantmäteriverkets sammanställning.

SLC - Ettore Prandini Coldiretti
Alla ingredienser i maten ska ursprungsmärkas i Italien

Nu blir det obligatoriskt I Italien att sätta ut ursprungsland på alla ingredienser. Något som bondeförbundet Coldiretti kämpat för länge.

SLC - Lpx 163179
Stigande mjölkpris stöder FAO:s matindex

Världsmarknadspriserna på livsmedel steg i januari med 1,8 procent, meddelar FN:s livsmedelsorganisation FAO.

SLC - Kolumn Nystrand Webben
Kommentaren: Fjortonde april är viktigt också för skogsbruket

Skogsägarna har en verkligt god orsak att rösta i vårens val och se till att det behövliga praktiska skogskunnandet finns i Finlands riksdag också i framtiden, skriver Håkan Nystrand i sin kolumn.