Jordbruk Skogsbruk

Understöd kan sökas
för hållbar vattenhushållning

Från och med mitten av oktober kan statligt understöd sökas för hållbar vattenhushållning på jord- och skogsbruksområden i hela landet från Natur-, trafik-, och miljöcentralen i Norra Österbotten (NTM-centralen).

Med understöden strävar man efter att starta såväl lokala försök som regionala samarbetsprojekt som stöder en hållbar vattenhushållning på åkrar och i skogen, främjar vattenhushållning på avrinningsområdesnivå samt minskar belastningen på vattendragen, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Ansökningstiden är 15.10-30.11.2020 och understödet kan användas under åren 2021-2022. Under år 2020 finns ca 3 miljoner euro i finansiering att dela ut till projekt i hela landet. Den slutliga summan specificeras under höstens gång.

Under ansökningsomgången hösten 2020 önskas ansökningar i synnerhet av projekt som främjar ibruktagning av naturenliga vattenhushållningsmetoder samt lösningar för kvarhållning och återanvändning av vatten, utvecklar miljö- och klimathållbara lösningar för vattenhushållning i myrskogar och på torvfält eller skapar verksamhetsmodeller för samarbete mellan jord- och skogsbruksaktörer i planeringen av vattenhushållning på avrinningsområdesnivå.

Med avrinningsområde avses ett område, från vilket yt- och grundvattnet rinner längs markytans former till en viss del av fåran, sjön eller havet. Hållbar vattenhushållning kan främjas genom att granska produktionsområdenas vattenhushållning, kvarhållande och återanvändning av vattnet på avrinningsområdesnivå. Med naturenlig vattenbyggnad kan flera av målen främjas utöver att fårornas vattenledningsförmåga tryggas.

I valet av projekt som beviljas understöd prioriteras de projekt som främjar flera tyngdpunkter som betonas i ansökningsomgången för hållbar vattenhushållning. Som fördel ses även kompanjonskap aktörer emellan såväl som att lösningarnas nyhetsvärde och reproducerbarhet. Understödet kan sökas av exempelvis föreningar, organisationer, sammanslutningar, forskningsinrättningar, kommuner och företag.

De prövningsbaserade understödens andel av projektets totala kostnader är i genomsnitt 50 procent. I allmännyttiga, innovativa projekt kan bidragens andel vara högst 80 procent.