Jordbruk EU

Risk för fler regler i nästa CAP

Lantbrukets vattenanvändning håller just på att utredas av EU:s revisionsrätt. Den vill kontrollera om reglerna som finns i dag verkligen bidrar till att vattenresurserna används på bästa sätt.

Att just lantbruket hamnar under förstoringsglaset beror på att en fjärdedel av allt vatten som används inom EU går till branschen, främst för bevattning, men enligt rätten ska även föroreningen av vatten utredas.

För knappt ett år sedan kom en rapport som visade att lantbruket står för större delen av föroreningen av grundvattnet. Rätten anser att vattenhanteringen inom lantbruket kan bli ett stort problem, eftersom klimatförändringarna redan nu gör att allt fler fält måste bevattnas, vilket innebär både vattenförbrukning och avrinning av gödsel och bekämpningsmedel.

Revisionsrätten undersöker hur dagens CAP fungerar när det gäller vattenresurser, och hur kommissionen och medlemsstaterna efterlever reglerna. Meningen är att revisionen ska ligga till grunden för hur nästa CAP använder bidrag.

Branschorganisationerna har redan tidigare varit negativa till att fler villkor införs för framtidens bidrag, men risken finns alltså att EU tvingas lägga större vikt vid vattenresurserna när den utformar kommande jordbrukspolitik. Revisionen ska vara klar någon gång nästa år.

I Finland bevattnades år 2016 enbart 0,4 procent av landets areal, vilket var ett av de absolut lägsta talen inom EU.