Janne Rauhansuu Verkko
Janne Rauhansuu odlar bland annat höstrybs som han förädlar till kallpressad ekobybsolja på sin ekogård i Pöytis i Egentliga Finland.
Jordbruk

Rauhansuu ny ordförande
för Ekoförbundet

Företagaren bakom Myssyfarmi, ekobonden Janne Rauhansuu, har valts till ny ordförande för Förbundet för ekologisk odling (Luomuliitto).

Rauhansuu odlar bland annat höstrybs som han förädlar till kallpressad ekobybsolja på sin ekogård i Pöytis i Egentliga Finland. Därtill har han tillsammans med sin fru Anna Rauhansuu grundat det prisbelönta varumärket Myssyfarmi, som är känt också internationellt.

Om sitt nya uppdrag konstaterar Rauhansuu att såväl förbundets som hans egen roll är att fungera som brobyggare mellan olika miljöaktörer och jordbruksproduktionen.

– Eko som produktionsform är framtiden. Vi behöver inte delta i en diskussion som strävar till att bygga motsättningar. Ekoproducenterna vill både producera mat och ta hand om naturens biodiversitet.

Rauhansuu har suttit i föreningens styrelse i sex år, senast även som viceordförande. Han valdes för en treårsperiod efter den tidigare ordföranden Pauli Talvitie.