Jordbruk Marknad

Åländskt transportstöd
viktigt för grönsakerna

I den åländska landskapsbudgeten för 2021 föreslås 500.000 euro som exportstöd för den åländska livsmedelsindustrin. Eftersom den sittande landskapsregeringen har en bred majoritet i lagtinget finns det goda utsikter att beloppet också beviljas.

– Men landskapsregeringen har ännu inte fastställt något regelverk för hur pengarna ska fördelas, säger näringsavdelningens chef Linnea Johansson.

Ålands Trädgårdshall ÅTH:s vd Tord Sarling är mycket glad för att politikerna äntligen ser ut att komma till skott med ett fraktstöd.

– Frågan har diskuterats i positiva ordalag de senaste två-tre åren och eftersom våra höga transportkostnader är väldigt belastande på lång sikt vi hoppas vi verkligen att förslaget om transportstöd går igenom.

Enligt Sarling är transportkostnaderna från Åland till de stora livsmedelskedjornas centrallager 60 procent högre än från Österbotten eller östra Finland.

– Då blir det med dagens pressade prismarginaler svårt att få lönsamhet i grönsaksodlingen. Nu handlar det ju inte om några stora summor, men vi har räknat med att det föreslagna stödet skulle kunna täcka 6-7 procent av ÅTH:s årliga fraktkostnader.

ÅTH-chefen betonar att den traditionella grönsaksodlingen och livsmedelsexporten till fastlandet är viktig för den åländska landsbygdens framtid. Grönsaker som kinakål och sallat är väldigt lätta i förhållande till volymen, vilket medför att fraktkostnaderna utgör en stor del av varans pris.

– Vi har redan sett en stor minskning beträffande odlingen av många traditionella åländska basgrödor just på grund av dålig lönsamhet när transporterna är så dyra, påpekar Tord Sarling.