Edeka Bringmeister
Priserna på de viktigaste baslivsmedlen har stigit under fem månader i följd, noterar FN:s matorganisation FAO. FOTO: Edeka
Jordbruk Globalt Marknad

FAO:s matprisindex
fortsatte uppåt i oktober

Priserna på de viktigaste baslivsmedlen fortsatte att stiga under oktober månad, fastställer FN:s matorganisation FAO. Noteringarna steg för den femte månaden i följd med i medeltal 3,1 procent. Bara köttet blev billigare.

Sedan oktober månad 2019 har FAO:s standardiserade matkorg blivit hela sex procent procent dyrare, noterar statistikerna i Rom. Det senaste året har noteringarna stigit för socker, mejeriprodukter, spannmål och vegetabiliska oljor.

Priserna på spannmål klättrade i oktober 2020 med 7,2 procent. Spannmålen har stigit ordentligt i värde. Sedan oktober 2019 har priserna gått upp med hela 16,5 procent. Inom sektorn råder köparens marknad.

Stark press på spannmålspriset

Prisutvecklingen inom spannmål reflekterar en stark efterfrågan på exportvara. Utbudssidan förblir svag med begränsad tillgänglighet för export. Ett flertal faktorer ligger till grund för den gynnsamma prisbildningen.

Som orsaker noterar FAO upp ogynnsamma växtförhållanden i Argentina och fortsatt torka i Europa. Förutsättningarna för höstvetets utveckling har varit sämre än vanligt i delar av Europa, Nordamerika och Svartahavsområdet.

De internationella majspriserna steg i oktober till en sexårig kulminationspunkt. Kina köpte stora leveranser medan lagren i USA tömdes snabbare än väntat. I Brasilien och Ukraina minskade tillgängligheten för export.

Priserna på foderkorn och sorghum präglades likaså av en stark efterfrågan. Situationen på marknaderna påverkades dessutom av stigande majs- och vetepriser. I gengäld sjönk de internationella rispriserna.

Priserna på mejeriprodukter steg under månaden med 2,2 procent för den femte månaden i följd. På årsbasis steg mejeripriserna med 3,5 procent. FAO bokförde prishöjningar för samtliga produktgrupper inom mjölkindexet.

Mest steg priserna på ost, skummjölkspulver, helmjölkspulver och smör. Under oktober noterade FAO en viss åtstramning av utbudet på kortfristiga leveranser. Trenden förstärktes av en stark importefterfrågan från Asien och Mellanöstern.

Prisindexet för socker steg i oktober med 7,6 procent. Under det senaste året har sockerpriset stigit med 7,2 procent. Nu väntas en svagare sockerproduktion i Brasilien och Indien. Det pressar priserna uppåt.

För båda regionerna räknar FAO med mindre nederbördsmängder än normalt. Detta gäller också Thailand, där sockerproduktionen enligt prognoserna kan reduceras med fem procent. Oroligheter på oljemarknaden ökar sockerprisets volatilitet, uppskattar FAO.

Svinpesten pressar köttet

Köttpriserna drog ned FAO-indexet i oktober. Priserna föll för nionde gången under året, denna gång med 0,5 procent. Under det senaste året har köttindexet fallit med 10,7 procent.

Enligt FAO pressas prisindexet för kött av fallande noteringar på griskött i Tyskland, som lider av de kinesiska importbegränsningarna. Kina har stoppat de tyska leveranserna av griskött efter det tyska utbrottet av afrikansk svinpest.

Stigande köttpriser i Brasilien räckte inte till för att kompensera det fallande köttprisindexet. Men också nötköttet blev billigare på grund av en sjunkande efterfråga i USA. Dessutom ökade leveranserna av nötkött från Sydamerika.

Leveranserna av fågelkött bidrog till fallande noteringar efter en svagare orderingång från Kina och Saudiarabien. I gengäld steg noteringarna för lammkött, som en följd av en tilltagande inhemsk efterfrågan och ett svagt exportutbud i Australien.

Positiva förtecken noteras för vegetabiliska oljor. Inom produktgruppen steg FAO:s prisindex med 1,8 procent till den högsta nivån sedan nio månader. Priset på palm- och sojaolja steg likaså, medan rapsolja blev något billigare.