Kirjanpainajan Iskeymia Tuulenkaadossa Markus Melin Tiina Ylioja
Till vänster: färska angrepp av granbarkborre i ett vindfälle i Björneborgstrakten den 18 juli 2021. Tidpunkten och de färska sågspånshögarna visar att granbarkborrar som redan förökat sig en gång i maj har borrat sig in i det färska vindfället på nytt. En systergeneration börjar uppstå. Till höger: I Elimäki den 30 juli håller en systergeneration av granbarkborrar på att utvecklas under barken, även detta i ett vindfälle. FOTON: Markus Melin och Tiina Ylioja/Naturresursinstitutet
Skogsbruk

Granbarkborrar har utvecklats
rekordartat i sommarens hetta

Den första generationen av granbarkborrar har utvecklats rekordsnabbt under värmekupolen i Finland. Forskarna vid Naturresursinstitutet har följt med överskridningen av riskgränsen med hjälp av övervakningsfällor. Nu finns det risk för att en systergeneration utvecklas i en stor del av Finland.

– I sommar har tidsgränserna för borttransport av granvirke med bark i enlighet med lagen om bekämpning av skogsskador varit för sent lagda både i region A och i region B. Den temperatursumma som krävs för att den första generationen av granbarkborrar ska bli vuxen (700 graddagar) överskreds ställvis mer än 10 dagar före de tidsgränser som krävs för borttransport av virke med bark i enlighet med lagen om bekämpning av skogsskador, säger forskningschef Markus Melin vid Naturresursinstitutet.

– Detta visar också att det är nödvändigt att tidigarelägga tidsgränserna enligt våra rekommendationer tidigare i år, för att man ska kunna förebygga skador orsakade av granbarkborrar, fortsätter Melin.

Den så kallade epidemigränsen (15.000 granbarkborrar per fällgrupp) har överskridits vid fyra övervakningsplatser av 46, och en överskridning är nära vid 14 övervakningsplatser.

I Saukkola i Lojo i Nyland var det känt sedan tidigare att populationen av granbarkborre var hög. Även i Joutseno i Villmanstrand nära den östra gränsen i Södra Karelen och i Uusikylä i Lahtis i Päijänne-Tavastland överskreds riskgränserna liksom under 2020. Riskgränsen överskreds också vid den nya övervakningsplatsen i Jockas kommun i Södra Savolax i riktning mot Haukivuori.

Allt som allt hade över 10.000 granbarkborrar per fällgrupp fångats vid nästan 40 procent av fångstplatserna före slutet av vecka 29 (19-23.7). Nästa gång töms fällorna i slutet av augusti.

Gynnas av temperatursumman

Det bedöms att granbarkborrarnas utveckling gynnas av temperatursumman. Den första generationen blir vuxen när 700 graddagar uppfylls, systergenerationen när 1.150 graddagar uppfylls och den andra generationen när 1.500 graddagar uppfylls.

På grund av den långvariga hettan i juni-juli verkar det enligt forskarna mycket sannolikt att en systergeneration kommer att utvecklas i en stor del av Finland. Däremot är vädret i slutet av sommaren och början av hösten avgörande för om en andra generation utvecklas.

– De som övervakar fällorna för granbarkborrar har tömt fällorna under värmeböljan och observerat att svärmningen på många håll har fortsatt minst lika kraftigt som före midsommar. De granbarkborrar som lade äggen för den första generationen har förökat sig på nytt och en systergeneration befinner sig just nu under barken, säger Naturresursinstitutets forskare Tiina Ylioja.

– Vid tömningen av fällorna hade en del av granbarkborrarna en klart ljusare färg. Detta verifierar den observation som gjorts utifrån temperatursumman om att den första generationen har blivit vuxen och svärmat. Efter systergenerationen kan det även förekomma en andra generation, om det varma vädret fortsätter, säger Pekka Kuitunen, skogsvårdsexpert vid Finlands skogscentral.

Läs också: Naturresursinstitutet upprättar beredskapsplan mot granbarkborre