51138167103 E285259E09 O
Vattenståndet i USA:s viktigaste vattenreservoar Lake Mead har sjunkit till en historiskt sett katastrofalt låg nivå. Så här såg vattennivån ut redan i april i år. FOTO: Felton Davis
Jordbruk Globalt

USA-farmare lider
av svår vattenbrist

För första gången i historien har USA-myndigheterna i tre västliga delstater officiellt deklarerat vattenbrist. Vattenståndet i USA:s viktigaste vattenreservoar Lake Mead i anslutning till Colorado River har sjunkit till en historiskt sett katastrofalt låg nivå.

Den federala myndigheten för återvinning, Bureau of Reclamation, har nyss proklamerat vattenbrist av den första kategorin i delstaterna Arizona, Nevada och New Mexico. Delstaterna måste nu sänka vattenförbrukningen i sina territorier.

Enligt USA-forskarna torde vattenkrisen till 50 procent bero på den globala uppvärmningen. Hetta och torka råder i stora delar av västra USA, från Arizona till Utah, Colorado, Kalifornien och Montana.

Mest utsatt är Arizona, som beordras att sänka sin vattenförbrukning med 18 procent. Nevada ska dra åt kranarna med sju procent och New Mexico med fem procent. Enligt en överenskommelse från 1960-talet har Arizona den lägsta prioriteten bland delstaterna.

Kalifornien får däremot vänta med begränsningar tills vattennivån i Lake Mead sjunker till nästa kritiska punkt. Detta torde hända senast 2023. Lake Mead -reservoaren byggdes för snart hundra år sedan, men situationen har aldrig tidigare varit så kritisk.

50699933028 5Eb9B7812D O
Vattenbristen kan också leda till elbrist. Hoover Dam försörjer 450.000 hushåll i Nevada, Arizona och Kalifornien och har redan förlorat en fjärdedel av sin kapacitet. Om vattennivån sjunker mer, måste kraftverket stänga. FOTO: h2kyaks

Viktigt kraftverk

Lake Mead matar Hoover Dam, som är ett av USA:s viktigaste vattenkraftverk. Dammen försörjer 450.000 hushåll i Nevada, Arizona och Kalifornien och har redan förlorat en fjärdedel av sin kapacitet. Om vattennivån sjunker mer, måste kraftverket stänga.

Guvernörerna i tio delstater begär i en skrivelse att president Joe Biden ska utropa ett federalt katastroftillstånd. En sådan åtgärd skulle ge jordbrukare och boskapsuppfödare bättre stödmöjligheter via de nationella biståndsprogrammen.

Enligt guvernörerna är matförsörjningen i fara. Torkan hotar att skada och till och med förstöra kompletta skördar i stora områden. Insekter och växtsjukdomar kan ytterligare förvärra situationen.

Utan nationell finansiering kommer det att ta flera år för jordbruksbygderna att återhämta sig. Vattenbristen försvårar försörjningen med djurfoder, priset på hö skjuter i höjden och producenterna tvingas sälja både boskap och jordbruksmark, heter det i skrivelsen.

De västra delarna av USA har redan länge plågats av hetta och torka. Enligt experter vid inrikesministeriets avdelning för vatten och forskning har snötäcket i regionen varit tunnare än vanligt. Temperaturerna stiger kontinuerligt och jordarna torkar ut.

Farmarna i centrala Arizona blir de största förlorarna i den första etappen. Städerna slipper än så länge alla sparåtgärder, eftersom hushållen har högsta prioritet för det vatten som pumpas via Central Arizona Project, en 540 km lång kanal från Coloradofloden.

Megatorka är ett nytt fenomen

Lake Mead försörjer 25 miljoner människor i storstäder som Los Angeles, San Diego, Phoenix, Tucson och Las Vegas. Myndigheterna utgår emellertid från att vattenavgifterna kommer att stiga kännbart om vattenbristen skärps.

Vattenreservoaren var full till bräddarna ännu år 2000, men sedan kom den så kallade ”megatorkan”. De amerikanska klimatforskarna definierar torrperioder som varar mer än tjugo år som megatorka.

Regionens farmare beklagar att brunnarna torkar ut. Inte ens 150 meter djupa brunnar garanterar en tillgång på vatten. Detta har svåra konsekvenser och förutsätter förmåga att tänka om.

I USA:s västliga delstater är det främst boskapsskötseln som drabbas, då boskapen är starkt beroende av vatten. Eftersom hö har blivit dyrt måste farmarna överväga om det alls lönar sig att köpa hö eller om man hellre borde sälja korna.

Läs också: Spekulanter börjar handla med vatten på börsen