99797D1F 0C88 427A 90F4 C6Ee899E505B
Gipsspridning i Pemar 2019. FOTO: Pekka Salminen
Jordbruk

Jordbrukare uppmuntras
till gipstalko – största ivern
i Österbotten

Jordbrukare i Skärgårdshavets tillrinningsområde i Egentliga Finland och Västra Nyland kan ännu ansöka om gipsbehandling av åkrar fram till den 31 juli.

Kipsi-projektet som administreras av NTM-centralen i Egentliga Finland har erbjudit kostnadsfri gipsbehandling för åkrar i Skärgårdshavets tillrinningsområde ända sedan 2020. Projektet utvidgades i år till att gälla nya områden.

– Inom Skärgårdshavets tillrinningsområde har gipsansökningarna minskat klart sedan tidigare år. Nu har ansökningar om gipsbehandling tagits emot för ungefär 3.000 hektar åker, när målet för ansökningar skulle vara ungefär 8.000 hektar, säger specialsakkunnig Kati Ojala från NTM-centralen i Egentliga Finland.

På de nya projektområdena har gipsansökningarna däremot stängts. Antalet ansökningar som kom in överskred förväntningarna.

– Landskapen i Österbotten håller nu ledningen när det gäller ivern att ansöka om gips, berättar Ojala.

– Vi är mycket nöjda över hur gipset tagits emot på de nya projektområdena. Vi hoppas att också jordbrukarna i skärgårdshavsområdet ännu kommer att bli inspirerade att ansöka om gips, fortsätter Ojala.

Kostnads- och skattefritt

Det går att ansöka om gipsbehandling på adressen www.kipsinlevitys.fi. Gipsbehandlingen är kostnadsfri och skattefri för jordbrukaren, och gipsspridningen sköts av en entreprenör som upphandlas av NTM-centralen.

Med hjälp av jordförbättringsgips kan avrinning av fosfor, sediment och organiskt kol som belastar vattendragen minskas med ungefär 50 procent.

– Gipsets vattenskyddseffekt baserar sig på dess förmåga att förbättra aggregatstrukturen i synnerhet i lerjordar. En god aggregatstruktur motverkar erosion och gör att fosfor och organiskt kol effektivare binds vid jordpartiklarnas yta. Fosforn blir kvar för växterna att utnyttja, berättar Kati Ojala.

Erfarenheterna av gipsbehandling har varit goda och inga negativa effekter för odlingen har upptäckts. Gipset som används inom Kipsi-projektet är en biprodukt av inhemsk gödseltillverkning, och kvaliteten har analyserats. Gipset ökar inte jordmånens salthalt. Det gör inte heller jorden hårdare eller ökar surheten.

Gipsspridningen finansieras med hjälp av stöd från Programmet för effektiverat vattenskydd och Finlands program för hållbar tillväxt.