Datarisker
Dagens moderna jordbruk är i högsta grad beroende av elektronik och datorer. Det ökar risken för angrepp av utomstående hackare. FOTO: Horsch
Maskin & teknik

Risken för cyberangrepp
har ökat inom jordbruket

Jordbruket använder robusta maskiner som inte går av för hackor. Det är numera en sanning med modifikation. Dagens jordbruk är i högsta grad beroende av elektronik och datorer. Det ökar å andra sidan risken för angrepp av utomstående hackare.

Nyligen rapporterade den finländska koncernen Uponor om ett cyberangrepp med konsekvenser för företagets verksamhet. Uponor levererar bland annat rörsystem för byggbranschen.

Angreppet mot Uponor saknar direkta länkar till jordbruket, men visar tydligt att ingen bransch går säker. De senaste åren har jordbruksmaskiner och annan utrustning på gårdarna i tilltagande utsträckning blivit utsatta för cyberangrepp.

Smart teknik väntas i framtiden förbättra jordbrukets effektivitet på ett sätt som skonar boskap och miljö. Parallellt ökar riskerna för intrång. Inom jordbruket har automatiseringen ännu inte slagit in på bred bas. Beredskapen måste ytterligare förbättras.

Automatiserade sprutor, skördetröskor och drönare som övervakar grödorna finns redan på marknaden, men tekniken används fortfarande sparsamt. hackare rapporteras än så länge rätt sällan men risken ökar i takt med att maskiner och redskap byts ut.

Hackare kan lamslå maskiner

Tillverkare av jordbruksmaskiner måste redan kalkylera med regelrätta angrepp. I maj detta år utsattes produktionen i AGCO:s fabriker för omfattande störningar som tvingade fram omfattande produktionsstopp.

Angreppet mot AGCO, som tillverkar traktorer och skördetröskor av märken som Massey-Ferguson, Fendt och Valtra, drabbade koncernens fabriker i olika delar av världen. Produktionsstoppen dröjde ställvis upp till ett par veckor.

Koncernen måste stoppa flera viktiga system, vilket påverkade både produktionen av nya maskiner och reservdelar. Enligt AGCO var det fråga om så kallad ransomware, som planterar in en skadlig kod i ett system och lamslår nätverket.

Ransomware låser filerna och tar det drabbade företaget som ett slags gisslan. Företaget eller koncernen avkrävs en lösensumma. Krypteringen av filerna tas i regel bort då ifrågavarande företag går med på kravet.

Varje dag med utebliven produktion föranleder givetvis enorma kostnader. Kostnaderna för ett stillestånd i produktionen kan bli astronomiska. I slutändan väljer de flesta drabbade företag att svälja stoltheten och betala.

Stulna traktorer gjordes obrukbara

Maskintillverkaren John Deere har anklagats för att skydda sina traktorer genom att installera skyddade program i sina traktorer. I gengäld blir maskinerna omöjliga att reparera för icke-auktoriserade verkstäder eller ägaren själv.

Enligt ägarna kan en traktor från John Deere vara utrustad med upp till 125 sensorer av olika typer. Kritikerna anklagar tillverkaren för att avsiktligt förhindra oberoende verkstäder eller bönderna själva att reparera maskinerna.

I särskilda situationer kan denna egenskap ändå vändas till fördel. Enligt nyhetskanalen CNN beslagtog ryska trupper tidigare detta år 27 John Deere-traktorer och skördetröskor hos en lokal maskinförsäljare i Ukraina.

Maskinerna värderades till sammanlagt fem miljoner US-dollar. Tröskorna transporterades till Tjetjenien, men fröjden över bytet blev kort. Det var omöjligt att starta maskinerna såsom planerat.

Efter stölden hade John Deere på distans deaktiverat maskinerna så att de inte kunde startas. Till råga på allt lät sig tröskorna fjärrövervakas och lokaliseras under hela transporten. Enligt CNN lyckades mottagarna aldrig överlista spärren.