Senap1
Tillverkaren Olle Dahl med den finmalda och starka senapen i praktisk 300 grams klämflaska.
Landsbygdsnäringar

Kökar-Olles sötstarka senap
vann VM-guld i Amerika

Mångsysslaren Olle Dahl på Kökar och hans företag Klosterprodukter vann guld i kategorin sötstark senap när de årliga världsmästerskapen nyligen avgjordes i USA-delstaten Wisconsin.
– Den klassen är svårast att vinna eftersom det är flest deltagare i den, konstaterar han utan att låta skrytsam.

Det är första gången en produkt från Finland fått medalj i senaps-VM, som årligen arrangerats sedan 1995. Nu återstår ytterligare en deltävling i årets VM innan samtliga resultat presenteras i anslutning till helgen Memorial Day den 29 maj för att hedra alla som stupat i krig för USA.

– I den sista tävlingen ställs de olika kategoriernas vinnare mot varandra för att utse ett ”Grand Champion Award” – mästarnas mästare, berättar Harriet Strandvik som är verksamhetsledare för den registrerade föreningen Mathantverkare på Åland.

Recepten för den vinnande Kökarsenapen började Olle Dahl experimentera fram för 1,5 år sedan. Nu hinner han som mest tillverka och förpacka ca 300 klämflaskor om dagen.

Tills vidare kan senapen endast köpas på Kökar samt en handfull ställen på fasta Åland, där det av Olle år 2005 startade företaget Dinera sköter distributionen. Dinera ägs numera av åländska slakteri- och charkuteriföretaget Dahlmans.

Importerade senapsfrön

Senapen tillverkas av vatten, senapsfrön, socker, salt, rapsolja och ättika. När de sex ingredienserna blandats ihop ska de svälla ett dygn för att senapen inte ska skikta sig när den sätts på flaska.

De flesta råvarorna köper han från finländska familjeföretaget Mauste-Sallinen.

– Jag skulle gärna köpa åländska eller finländska senapsfrön, men mig veterligen finns det ingen senapsodlare på Åland och kanske inte ens i hela Finland. I Sverige odlas senap däremot ända upp till Dalälven norr om Uppsala. Det har till och med testats senapsodling ända vid polcirkeln, men då är det enbart som en kul grej utan möjlighet att få någon lönsamhet, förklarar Dahl.

Klosterprodukters vinnande senap tillverkas troligtvis av kanadensiska senapsfrön.

– Kanada, Ryssland och Ukraina har varit de tre världsledande senapsproducenterna så just nu får man vara glad om man får tag på senapsfrön över huvud taget!

Senap2

Mångsysslare med bröd och jordgubbar

Olle Dahls mor var från Kökar, men han är uppvuxen i Sverige. Flera år jobbade han i Stockholm som sortiments- och inköpsansvarig för nordiska Coop-gruppens delikatesser och färdigmat innan han för drygt 20 år sedan flyttade till Åland.

Nu beskriver han sig som mångsysslare hemma på Kökar.

– Jag driver ett sommarcafé, odlar jordgubbar och bakar äkta svartbröd. Dessutom har jag fungerat som recept- och produktutvecklare för Peder Blomsterlund, som odlar äppel här på Kökar. Under firmamärket Peders Aplagård säljer vi ett tiotal olika smaksatta drycker som legotillverkas i Sverige.

I Klosterprodukters sortiment finns förutom senap också äppelketchup samt en del dessert- och andra såser.

Vill börja sälja utanför Åland

Företagsnamnet Klosterprodukter är ingenting som Olle Dahl bara gripit ur luften. Namnet syftar på Franciskanermunkarna, som tros ha funnits på Kökar redan under 1300-talet.

Kökars kloster nämns första gången i skriftliga källor år 1472, men efter reformationen upphävdes klostret 1530 av Gustav Vasa.

Kökars nuvarande Sankta Anna kyrka från 1784 står delvis på den gamla klosterkyrkans grund och sedan 40 år ordnas det varje sommar en Franciskanerfest på Hamnö.

För Olle Dahl är däremot Memorial Day i USA den mest efterlängtade högtiden just nu med förhoppningen att hans Kökarsenap då ska ha utsetts till Mästarnas Mästare i USA.

– Men oavsett om jag vinner eller inte hoppas jag i höst hitta återförsäljare för Kökarsenapen både i Finland och Sverige.