- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Livsmedelsmarknadsombudsmannen Olli Wiberg avfärdar i HBL den 5 maj SLC-ordförande Mats Nylunds påstående om att handeln skulle driva något som närmast påminner om lagliga inköpskarteller. Christoffer Ingo, lantbrukspolitisk sakkunnig på SLC, menar att livsmedelsmarknadsombudsmannen ser förbi verkligheten på gårdarna och det hot som den pågående kostnadskrisen verkligen är för landets självförsörjning.

Frågorna var många när livsmedelsmarknadsombudsmannen besökte Kvimo. Men mjölkproducenten Johan Holm fick inga svar på hur han ska överleva kostnadskrisen. Det finns ingen enkel lösning, menar Olli Wikberg.

Ålands hushållningssällskap har nu slutfört flytten av sina försök med frukt och bär till Finström Västanträsk, som är ett centrum för den åländska äppelodlingen. Men redan i år får man också den första skörden från demo-odlingens aprikosträd, som planterades 2019.

När Åland fick sin självstyrelse för 100 år sedan var bondekåren en ryggrad i det åländska samhället. Så vad passade bättre än att Ålands hushållningssällskap i tisdags firade sitt 100-årsjubileum fem veckor före självstyrelsens officiella festdag den 9 juni.

Skogsodlingssäsongen håller på att starta, om än något senare än i fjol. Enligt de anmälningar om användning av skog som kommit in till Skogscentralen planteras eller besås över hälften av skogarna alltjämt med gran. Grantrenden har emellertid nått sin kulmen och förnyelsemetoderna blir småningom allt mångsidigare.

Rysslands krig mot Ukraina riskerar att kraftigt minska matproduktionen där. Ukraina är en stor exportör och därför har kriget lett till oro för brist på mat. En ny studie har undersökt vilken effekt kriget kan få på priser, handel och global produktion av jordbruksprodukter, och kommer fram till att det kan ge högre matpriser men inte någon global brist på livsmedel.
Riksdagen har inlett behandlingen av några korrigeringar till den förlängda läropliktslagen. En av dessa korrigeringar gäller inkvarterings- och reseersättningar för läropliktiga, som riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) påpekat att inte beaktar förhållandena i skärgården och på glesbygden.

Vårbruket håller först nu på att inledas i södra Finland och Södra Österbotten samt Österbotten. Vädret har varit kylslaget i månadsskiftet april-maj och jordarna har torkat upp långsamt. Snön ligger kvar på åkrarna från mellersta Finland norrut, noterar ProAgria i sin växtodlingsrapport.
Den norska gödselkoncernen Yara förbättrade sitt resultat över trefalt under årets första kvartal i jämförelse med fjolåret.
En betydande del av höstsäden har utvintrat i Nyland. SLC Nylands åkerväxtutskott bedömer att cirka 80 procent av höstvetet inte klarat vintern. Rågen har klarat sig något bättre medan höstoljeväxterna har utvintrat nästan helt.

Den nya fyndigheten ”Per Geijer” innehåller upp till åtta gånger så mycket fosfor jämfört med de malmkroppar som LKAB bryter idag i Sverige. Med cirkulär utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller som biprodukter från järnmalmsbrytningen ger det LKAB en potential att helt ersätta importen av fosformalm till Europa från Ryssland, uppger koncernen i ett pressmeddelande.