Hastfm1
Markku Mässelis Tapsan Tahti, 21 år, var imponerande i sitt uppförande och stretade intensivt på i sommarvärmen.
Livet på landet

FM för arbetshästar
avgjordes i Jakobstad

Tapsan Tahti, en 21 år gammal hingst från Virolahti, visade att gammal är äldst när han tillsammans med sin körsven Markku Mässeli tog hem segern i Arbetshäst-FM för finska kallblod senaste lördag. Hingsten som tidigare gjort bra ifrån sig på travbanan har nu en ny karriär som arbetshäst och i dragmomentet orkade han med en 950 kilo tung släde som drogs på sandunderlag.

Finska Mästerskapen är årets viktigaste händelse för arbetshästar och att den i år hölls i Jakobstad beror på att Jakobstads Travvänner r.f. firar 60 år.

Marika Hemgård, föreningens sekreterare, berättar att de ville uppmärksamma jubileumsåret och därför anhållit om att arrangera tävlingen hos Finlands Hippos rf.

– Det är jätteintressant och riktigt roligt att få stå värd för tävlingen, säger hon. Vi får göra något som vi inte gjort förut i Jakobstad och så får vi göra evenemanget tvåspråkigt.

Förberedelserna har förutom byråkrati och förhandsanmälningar krävt mycket praktiskt arbete på tävlingsområdet. En handfull talkoarbetare har gett av sin tid och sina krafter.

– Det är inte många som har deltagit i talkoarbetet, men vi är en liten grupp som har jobbat hårt och lagt ner många timmar, säger Hemgård.

Finska Mästerskapen är den mest mångsidiga tävlingen och har man en stamboksuppfödd häst så är det den enda tävling man kan ta med i stamboken om man vinner, något som gäller både sto och hingst.

– Det här motiverar hästägare att delta om de vet att de har en bra häst, säger Hemgård.

Hastfm2
Arrangörer. Marika Hemgård, sekreterare i Jakobstads travvänner rf, tillsammans med Marika Åstrand som var dagens speaker. De såg till att all information om och under tävlingen gick ut på båda språken.

Regler och veterinär

Finska Mästerskapen för arbetshästar är öppen för alla. Det krävs dock att hästen är minst fyra år, fullt frisk och ett renrasigt finskt kallblod. Sedan 2021 kan även valacker delta.

Syftet med tävlingen är att främja och bevara den finska arbetshästkulturen, traditionella hästkunskaper samt det finska kallblodets mångsidighet och genetiska mångfald.

Själva tävlingen består av tre deltävlingar; 1.000 meter trav, 500 meter skritt med 500 kilo vikt på flakkärra och så ett dragmoment där hästen drar en släde på sandunderlag.

Utgångsvikten i dragmomentet är 500 kilo och banan är uppdelad i trappor. När hästen dragit släden tjugo meter sker en obligatorisk paus. Hästen får återhämta sig i en minut under övervakning av veterinär samtidigt som vikten ökar med 50 kilo vid varje stopp.

Mikael Nylund från Esse har åtagit sig veterinäruppdraget i årets mästerskapstävling.

– Min uppgift som veterinär är att innan tävlingen kontrollera att hästarna är välmående och i bra skick, säger han. Speciellt ser jag efter pulsen och kollar att hästen går ner i vilopuls inom en minut efter varje dragprestation. Och så finns jag till hands ifall någonting händer.

Hastfm3
Veterinär Mikael Nylund såg bland annat till att hästens puls gick ner till vilopuls inom en minut vid varje stopp av dragmomentet.

Alla hästar har ett mikro-chip i nacken under manen, även det kollas för att intyga att det är den anmälda hästen som tävlar.

Värmeböljan som svept in över landet och som håller oss i ett stadigt grepp tror Mikael Nylund inte inverkar på hästarnas prestationsförmåga

– Det är fråga om korta prestationer och hästarna blir inte svettiga, säger han. För musklerna är dragmomentet det mest slitsamma och det är större risk att hästarna får muskelbristningar när det är kallt.

– Hela provet går ut på samarbete mellan häst och kusk och det är viktigt att det är ett gott samarbete, fortsätter han och förklarar att yviga och ivriga hästar inte presterar maximalt.

Kusken förmedlar trygghet åt hästen, harmoni dem emellan eftersträvas och det är något ekipaget får poäng för.

En domarnämnd från Hippos avgör poängen tillsammans med representanter från arrangörsföreningen.

Stark, pålitlig och lugn

Det finska kallblodet har god samarbetsvilja och är en av de bästa draghästarna i världen i förhållande till sin storlek.

Utöver att den är stark och kraftigt byggd med god hållning är den pålitlig, lugn och lydig.

Till mästerskapen i Jakobstad kom tolv ekipage till start, av dem tävlade sex hästar och tre kuskar för första gången.

Åldersspannet var brett. De deltagande hästarna var mellan 6 och 21 år, medan den yngsta kusken var 21 år och den äldsta 74.

Segrade gjorde Tapsan Tahti från Virolahti som var med för första gången tillsammans med sin nuvarande ägare och körsven Markku Mässeli.

Den 21-åriga hingsten har tidigare gjort bra ifrån sig på travbanan och har bland annat deltagit i Kungstravet – Finlands största och mest prestigefyllda travtävling.

Hemma i Virolahti används Tapsan Tahti numera som arbetshäst i jordbruksarbetet där den bland annat drar ved- och hölass. Hästen används även till avel.

Markku Mässeli har deltagit i Finska Mästerskapen för Arbetshästar många gånger och tycker det är fint att traditionen fortgår.

För fjolårets Finska Mästare, hingsten Etutopeva och kusken Matti Pakarinen, gick det däremot inget vidare. Ekipaget diskvalificerades eftersom skrittmomentet misslyckades.

På andra plats kom hingsten Hotleri, tävlingens bästa dragare med 1.000 kilo, även han FM-debutant. Ägaren och kusken Jarmo Korkeaniemi har deltagit tidigare med andra hästar och en gång tagit hem FM.

Marika Hemgård säger att tävlingarna gick bra och att arrangörerna är nöjda med evenemanget.

– Vi tackar alla tävlande, publik och sponsorer, säger hon. Responsen från Finlands Hippos rf har varit fin och deltagarna verkade nöjda.

Hon hoppas att intresset för Arbetshäst FM ska öka nu när publiken fått information på svenska.

– Och ifall någon känner sig manad att börja träna sin häst för att tävla, så finns det plats för fler deltagare på tävlingarna.


RESULTAT:

1. Tapsan Tahti/ Markku Mässeli, Virolahti 30,3

2. Hotleri/ Jarmo Korkeaniemi, Karvonen 26,8

3. Kukka Meeri/ Pekka Vilkuna, Nivala 26,3

4. Softis/ Reetta Tervonen, Virdois 18,5

5. Pikku-Hilma/ Petra Särkela, Tyrnävä 16,3 

6. Miljan Mimmi/ Kirsi Kettunen, Sukeva 15,5

7. Savon Sutku/ Mika Kimonen, Kuopio 13,0

8. Vinhan Välke/ Anu Peräaho, Nivala 12,7

9. Tirre/Mika Karttunen , Kesälahti 10,4

10. Einon Albert/ Heidi Myllysaari, Hämeenkyrö 9,0

Diskvalificerade:

Satkun Tähti/ ReetaRöpelinen, Sukeva

Etutopeva/Matti Pakarinen, Rautalampi (Finsk Mästare 2022)


Regler för FM för arbetshästar

• Alla som vill kan delta, hästen måste vara minst fyra år, fullt frisk och ett renrasigt finskt kallblod. Sedan 2021 kan även valacker delta.
• Priskommittén leds av Finlands Hippos r.f. och tävlingsarrangören.
• Tävlingen hålls på en 1.000 meter lång bana eller annan av priskommittén godkänd plats.
• Veterinär kontrollerar varje anmäld hästs kondition samt hästens utrustning och sele innan tävling samt observerar effekten av tävlingsprestationerna på hästens stressnivå. Vid behov kan veterinären avbryta en häst från att fortsätta delta i tävlingen.
• Delmomenten är 1.000 meter trav i heat om fem hästar, 500 meter skritt med 500 kilo på flakkärra samt lastdragning där utgångsvikten är 500 kilo och 50 kilo tillkommer var tjugonde meter. Ekipagets samarbete bedöms, liksom hästens seghet, hushållande med krafter och uppförande under pauserna.
Källa: Suomen Hippos r.y. – Finlands Hippos r.f.