SLC - Uv Ljusdillen
UV-ljus gjorde dillen godare

Örebroforskare tillsatte UV-ljus i växthuset för att påverka smaken på dill – och det gav resultat. Men vad var det i plantan som gjorde smaken bättre?

SLC - Bonor4
Närpes Grönsaker testar odling av bönor i växthus

Intresset för växtproteiner som till exempel bönor har ökat. Därför genomför nu Närpes Grönsaker försök med att odla bönor i växthus. Den som åtagit sig uppgiften att odla de gröna läckerheterna är odlaren Christer Lillandt i Pjelax.

SLC - Img 9933
Markägare missnöjda över bristande information om vindpark

Den ÖSP-arbetsgrupp som sköter markfrågorna gällande kraftledningsanslutningen från JWP Juthskog Wind Park Ab i Malax till Fingrids transformatorstation i Toby, Korsholm, ondgör sig över hur knapphändigt kraftbolaget informerat berörda markägare om vad som gäller.

SLC - Lpx 177700
Klimatstödet till EU-jordbruket får svagt betyg av revisorerna

En fjärdedel av EU:s jordbruksbudget, mer än hundra miljarder euro, användes för klimatstöd till jordbruket mellan åren 2014 och 2020. Lika gärna hade EU kunnat elda för kråkorna. Stöden hade praktiskt taget ingen som helst effekt på klimatet, anser EU:s revisionsrätt.

Ledaren: Tio år lång nativitetstrend bruten

En väldigt stor del av den finländska landsbygden är avfolkningsbygd och därför har det att nativitetstrenden vänt avsevärd betydelse för livet och utvecklingen i landsbygdskommunerna, noterar Staffan Pehrman och efterlyser familjevänliga beslut i kommunerna som gynnar befolkningsutvecklingen.

SLC - Midsommar 21
Midsommar

Ledarsticket: Välkommet biogassamarbete

Den kommersiella biogasproduktionen har hittills legat hos mindre aktörer, men det kan i allra högsta grad vara av betydelse att ha en etablerad aktör som St1 med på tåget, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Dsc00462
Löften om högre priser för åländskt virke

Efter att Ålands Skogsvårdsförening och Ålands Producentförbund hotat med virkesbojkott lovar nu de båda åländska skogsföretagen höjda virkespriser.

SLC - Vaall5
Sådden drog ut på tiden

Sådden kunde avrundas först långt in i juni, vilket särskilt i landets södra delar har lett till att bestånden är i mycket olika utvecklingsskeden. De först sådda spannmålsbestånden har redan nått stråskjutningsfasen och går snart i ax, medan de sist sådda skiftena först nu skjuter brodd, skriver ProAgria i sin växtodlingsrapport.

SLC - Potkonsulent4
Svårt att hitta en ny potatisrådgivare för ÖSL

Sedan förra hösten har ProAgria Lantbrukssällskapet sökt en ny potatisrådgivare. Men trots flera försök har ingen ersättare på heltid hittats. Det har oroat potatisodlarna i Kristinestadsnejden – men nu verkar det finnas en lösning i sikte.

SLC - Avverkningar 1 A
EU vill förbjuda kalavverkningar

EU-kommissionen vill i framtiden bara tillåta kalavverkningar av skog om detta är nödvändigt av miljöskäl. Det skriver tidningen Dagens Nyheter, som hänvisar till ett läckt koncept som behandlar EU:s nästa skogsstrategi efter 2020.

Dags bekämpa bladlöss i åländska spannmålen

Ålands Hushållningssällskaps växtodlingsrådgivare Joachim Regårdh varnar jordbrukarna för att det i år finns ovanligt mycket bladlöss i spannmålsodlingarna.