Yh2 Okt23 Ct
Förra fredagen inledde 75 studerande flerformsutbildning till agrolog och skogsbruksingenjör på YH Novia i Vasa. Majoriteten av studerande kommer från Österbotten, men det finns också studerande från Åboland, Nyland och Åland.
Jordbruk Skogsbruk

Stort intresse för Novias
nya flerformsutbildningar

Det har länge funnits efterfrågan på en svenskspråkig flerformsutbildning till agrolog eller skogsbruksingenjör i Österbotten. När den startade i fredags överraskade ändå det stora intresset Yrkeshögskolan Novia. Hela 75 studerande inledde studierna vid enheten i Vasa.

– Vi visste att det fanns ett intresse för den här typen av utbildningar, men att det skulle vara så här stort kom som en överraskning. Det var definitivt över förväntan, säger Johnny Sved, tf prefekt vid institutionen för bioekonomi vid YH Novia.

Totalt fanns hela 75 studerande på plats i Vasa förra fredagen när utbildningarna startade. Till skogsbruksingenjör var 50 studerande anmälda, medan 25 studerande inledde studier till agrolog.

Tidigare var den enda möjligheten att utbilda sig inom de områdena att göra det genom dagstudier vid YH Novias enhet i Ekenäs.

På årsbasis har det från den enheten utexaminerats cirka 10 agrologer och 6-7 skogsbruksingenjörer.

– Vi har fått signaler att det behövs den här typen av utbildningar regionalt på grund av att många inte har möjlighet att studera på heltid i Ekenäs. Därför började vi fundera på en flerformsutbildning utgående från andra vi har från tidigare, till exempel utbildningen för sjukskötare i Ekenäs, berättar Sved.

Flexibel utbildning

En flerformsutbildning har ett flexiblare upplägg än den utbildning som YH Novia har vid enheten i Ekenäs. De första två åren sker studierna främst på distans med Öppna YH-studier i Vasa. Distansstudierna kombineras med intensiva närstudiedagar cirka en gång i månaden.

– Närstudiedagarna kommer främst att ske i Vasa, men även andra orter i Österbotten kan bli aktuella, säger Sved.

Enligt honom följer de aktuella utbildningarna samma läroplan som den i Ekenäs. Distansstudierna sker på webben och efter de två första studieåren anhåller studerandena om studierätt för examen.

– Då slutförs studierna på två år och längden för utbildningen blir då fyra år, det vill säga samma som för heltidsstudierna i Ekenäs. Trots att utbildningen är flexiblare och på distans blir det totalt sett lika omfattande utbildning som den ordinarie. Innehållet är det samma, förklarar han.

Yh3 Okt23 Ct
Från och med nu är det möjligt att studera till agrolog eller skogsbruksingenjör utan att flytta till Ekenäs. I fredags startade YH Novia en flerformsutbildning i Vasa, vilket gör att studerande kan genomföra utbildningen till stora delar på distans. Intresset har varit stort, konstaterar Johnny Sved, tf. prefekt vid institutionen för bioekonomi vid YH Novia.

YH Novia fattade beslutet om att inrätta utbildningarna på försommaren om minst tjugo studerande anmälde intresse. När det kom in fler anmälningar förlängdes anmälningstiden till september.

– Majoriteten av studerandena kommer från hela Österbotten, men vi har också några från Nyland och Åboland och ett par från Åland. Åldersfördelningen är allt mellan 25 och 55 så vi har en ganska jämn åldersfördelning.

En av de många som väntat på en flexibel utbildning inom lantbruket är Rosmarie Finne, som är delägare i Finne Farm i Solf i Korsholm. På grund av att hon arbetar på heltid som företagare var en flerformsutbildning på distans den enda möjligheten.

– Ända sedan jag utexaminerades som trädgårdsmästare har jag funderat på att studera vidare. Men för mig har det varit omöjligt att flytta till Ekenäs för att studera på grund av jobbet. Så det är mycket positivt att den här möjligheten erbjöds nu i Vasa, säger Finne, som ska studera till agrolog.

Ger möjligheter åt många

Under en paus på introduktionsdagen satt hon och pratade med en blivande studiekollega från södra Finland.

– Hon berättade att distansstudier också var den enda möjligheten för henne. Så utbildningen betjänar inte bara svenskspråkiga i Österbotten, konstaterar hon.

Enligt Finne finns det många i Österbotten som varit intresserade att studera till agrolog och skogsbruksingenjörer, men inte haft möjlighet att göra det fram till nu.

– Jag känner flera och när det nu finns en chans slog många av dem till. För lantbruket här i regionen är det mycket positivt för det är skriande brist på kunnig personal och den förvärras på sikt när många är på väg att gå i pension, säger hon.

Hennes mål är att utexamineras som agrolog om fyra år, det vill säga 2027.

– Genom att studierna är flexibla ökar det möjligheterna att studera klart. Jag hoppas att det lyckas att kombinera jobb med studier och siktet är inställt på att bli agrolog om fyra år.

Enligt Johnny Sved är de nystartade utbildningarna i Vasa de enda som är planerade. Det finns i dagsläget inga planer på att inleda en ny nästa år eller kommande år.

– Det är frågan om en punktinsats, men det är däremot möjligt att det ordnas liknande arrangemang i framtiden. Vi får se hur det blir, men jag kan också tänka mig det finns liknande behov i Åboland eller Åland och Östra Nyland, säger han.