Bayer beklagar störningar i produktionen av glyfosat

Kemikoncernen Bayer rapporterar om tekniska problem inom produktionen av glyfosat. Viktiga råvaruleveranser har störts, vilket i hög grad har reducerat produktionen. Störningarna har föranlett Bayer att åberopa ”Force majeur”-klausulen.

SLC - Odell Lrf 2019Styrelse 09
Sverige skärper straffen för brutala djurrättsaktivister

Den svenska regeringen vill skärpa straffen för djurrättsaktivister som begår brott mot jordbrukare. Ett nytt förslag föreskriver hårdare straff mot aktivister som tränger in på gårdar, misshandlar de boende och lägger ut videofilmer på nätet.

USA öppnar miljardstöd för klimatsmarta farmare

USA:s jordbruksminister Tom Vilsack har ställt ett statligt stödpaket på sammanlagt en miljard dollar till förfogande för pilotprojekt som främjar innovativa och klimatsmarta jord- och skogsbruksmetoder.

SLC - Kostnader
Kostnaderna inom jordbruket har stigit kraftigt

Inköpspriserna på produktionsmedel inom jordbruket steg med en dryg femtedel under det sista kvartalet år 2021 jämfört med året innan, uppger Statistikcentralen.

SLC - Lonsamhetsenkat 2022 Foto
Besvara SLC:s lönsamhetsenkät senast 21.2

SLC har skickat ut en enkät till medlemsgårdar om gårdarnas ekonomiska situation, den fortsatta produktionen och planerna för vårens sådd. Genom enkäten vill SLC få en heltäckande bild av medlemsgårdarnas situation inför kommande diskussioner och förhandlingar med ministerier och referensgrupper med tanke på jordbrukets försvagade lönsamhet. Enkäten kan besvaras fram till den 21 februari.

SLC - Img 0922
Ukrainaläget skapar frågetecken för många inhemska producenter

Många finländska producenter, bland annat inom växthus- och bärbranschen, anlitar säsongsarbetskraft från Ukraina. För närvarande hopar sig frågetecknen med anledning av det eskalerande krisläget.

SLC - Morgan Ms C 202 Kuhlmann 00215 Climate Change Saal 8133 1
Greenpeace-chef ska bli Tysklands klimatsändebud

Tysklands gröna utrikesminister Annalena Baerbock har utnämnt den internationella Greenpeace-chefen Jennifer Morgan till regeringens specialsändebud inom klimatpolitik. Den kuppartade utnämningen har väckt stor uppmärksamhet. Morgan, som är amerikansk medborgare, måste nu snabbt ansöka om tyskt medborgarskap för att kunna ta emot tjänsten.

SLC - Investeringar
Jordbruksinvesteringarna krympte till följd av kostnadsuppgången

Investeringstakten på gårdarna mattades av år 2021, uppger Livsmedelsverket.

Staten beredd att ersätta svingårdar för kostnader orsakade av salmonellasmitta

En temporär ändring av förordningen om zoonoser gör att Livsmedelsverket har möjlighet att på ansökan av djurägaren besluta att svin ska avlivas, om svinen har konstaterats vara smittade av salmonella. Ägaren kan då få partiell ersättning för svinen av statens medel, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. Den temporära ändringen gäller till utgången av 2023.

Den samlade stödansökan inleds i början av maj

Jordbrukarnas samlade stödansökan börjar i e-tjänsten Vipu första veckan i maj. Ansökan pågår fram till mitten av juni, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Akerrojning
Ny avskogningsförordning och GJP-riktlinje kan begränsa åkerröjning i Finland

Det finländska jordbruket berörs i synnerhet av de föreslagna bestämmelserna i Europeiska kommissionens avskogningsförordning om nötkreatur och produkter som tillverkats av nötkreatur. Enligt förslaget ska nötkött som producerats på en åker som röjts 2021 eller senare inte vara marknadsdugligt, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Ibruktagandet av det nya nötkreatursregistret skjuts upp

Ibruktagandet av det nya nötkreatursregistret skjuts upp från mars till april 2022. Ibruktagandet måste skjutas upp på grund av att stödvillkoren för djurbidrag har ändrats, meddelar Livsmedelsverket.