Väderstad förstärker satsning på precisionsodling i Finland

Gustav Nyholm blir ny kollega till Sebastian Baarman, marknadsansvarig för Väderstad i Finland.

Uppropet för inhemsk mat har samlat över 1.000 namn – insamlingen fortsätter

Producentorganisationernas överenskommelse för inhemsk mat har samlat över 1.000 namn – namninsamlingen fortsätter

Yara tar inte emot gödselbeställningar

Gödseltillverkaren Yara tar tillfälligt inte tar emot nya beställningar på åker- och skogsgödsel

Arla drar sig ur Ryssland

I likhet med flera andra västerländska koncerner lägger mejerikoncernen Arla ned sin verksamhet i Ryssland. Nedläggningen gäller både lokala aktiviteter i Ryssland och exporten av produkter till Ryssland.

Valio, Fazer, Atria och Paulig lämnar Ryssland

Under den senaste veckan har flera finländska bolag inom livsmedelssektorn meddelat att man lämnar den ryska marknaden. Till dessa bolag hör Valio, Fazer, Atria och Paulig.

Det nordliga stödet för mjölk 2021 har fastställts

Det nordliga stödet för mjölkproduktion höjs nu med 0,5-0,8 cent till 7,9-31,0 cent per liter beroende på stödområde och stödmånad.

SLC - Lf Ukraina
Utmaning till våra läsare, annonsörer och samarbetspartners

Vi vill göra vad vi kan för att bidra till det humanitära arbetet i Ukraina och har därför startat en insamling, ”Landsbygdens Folk för Ukraina”, genom Röda Korsets katastroffond. Vi utmanar våra läsare, annonsörer och samarbetspartners att delta i insamlingen, skriver Staffan Pehrman, chefredaktör och ansvarig utgivare.

SLC - Kiiila1
KIILA-rehabiliteringen ger dem ny inspiration

Ett tillfälle för fysisk och mental rehabilitering. Och givande diskussioner med likasinnade. Det är det bästa med att delta i en KIILA-kurs. Förra veckan ordnades del två på Härmä Rehab och Spa där sex SLC-medlemmar deltog.

SLC - Dranutb
Dräneringsplanerare fick specialyrkesexamen inom vattenhushållning

Kraven från fältet har ökat under senare år inom dräneringstekniken. Det fick dräneringsplanerarna Mikael Blomqvist, Markus Gjäls och Simon Nässlin att vilja höja sin egen kompetens. Efter flera års studier har de nu en specialyrkesexamen inom vattenhushållning.

Insändaren: Lantbruksjournalister protesterar mot invasionen av Ukraina

Föreningen för finländska jordbruksjournalister och kommunikatörer, Maataloustoimittajat ry, vill uttrycka sin djupa oro för Ukrainas och dess folks säkerhet och framtid. Därigenom vill vi också uttrycka vårt stöd för våra kolleger i Ukraina, vars säkerhet just nu är starkt hotad. Vi anser att Rysslands attack mot Ukraina är helt i strid med internationell rätt. Den är ett brott mot mänskligheten.

SLC - Ukraina Mats
Kommentaren: När ondskan kommer nära

Det finländska folket och de finländska bönderna är chockade och känner starkt för det ukrainska folket. Under de senaste åren har tiotusentals ukrainare arbetat i Finland och många av dem har varit lantarbetare. De har levt nära många jordbrukarfamiljer. De är våra anställda, kolleger och vänner. Det är kvinnor och män med familj och barn, vars hemland Ryssland nu bestämt sig för att skövla. Kriget har kommit in i våra hem, skriver Mats Nylund, Centralförbundsordförande för SLC.

SLC - Rukwied Quelle Brauer Dbv 17 Neu
Tyska agrarpolitiker varnar för knapp matförsörjning i EU

Kriget i Ukraina har startat en debatt om matsäkerheten i Europa. Tyska politiker och bondeorganisationer ser kritiskt på EU-principerna för den gröna given. De första politikerna kräver redan avvikelser från jord till bord-strategin.