Koslapp1
Efter en ovanligt lång vinter släpptes korna vid Bjarne och Tobias Maras anläggning i Vikby ut på bete den sista lördagen i maj.
Jordbruk Livet på landet

Full fart då korna
släpptes ut i Vikby

Ett kosläpp är ett säkert tecken på att sommaren står för dörren. Uppslutningen var stor vid Kvarnbackens gård och stämningen var familjär och gemytlig då kossorna släpptes ut på bete den sista lördagen i maj.

Vid 12-tiden i lördags öppnades ladugårdsdörrarna hos de ekologiska mjölkproducenterna och jordbrukarna Bjarne och Tobias Mara i Vikby.

Cirka 45 ekologiska mjölkkor av finsk lantras samt av raserna Ayrshire och Holstein sprang via ett avsnitt i ett skogsbryn ivrigt ut mot närliggande grönskimrande betesytor.

Energin och entusiasmen hos djuren över att komma ut i friska luften gick inte att ta miste på. Korna rörde sig livligt av och an i olika riktningar. Vissa av dem hoppade eller fajtades lite grand sinsemellan.

Koslapp4
Kosläppet är ett sätt att visa upp den egna verksamheten. Kontakterna mellan stad och landsbygd kunde överlag förbättras, anser Tobias Mara. I bakgrunden ses Bjarne Mara.

Lockade stor publik

Kosläppet i Vikby lockade en stor publik, närmare bestämt cirka 500 personer, som samlades vid kanten av betesängarna för att betrakta djurens framfart.

Många barnfamiljer syntes i vimlet och förutom de båda inhemska språken surrade flera andra tungomål i luften.

Lördagsvädret var ganska svalt och grådisigt, men lyckligtvis regnfritt.

– Perfekt väder för korna och hela evenemanget, konstaterade Bjarne Mara kort och gott.

Bjarne Mara betraktar kosläppet som en kul tillställning och ett sätt att låta allmänheten bekanta sig med jordbruket och de villkor som gäller inom branschen.

– Det är viktigt att gå in för öppenhet, betonar han.

Koslapp
Kosläppet är en folkfest för besökare i olika åldrar.

Förberett i två månader

Tobias Mara, som numera är majoritetsägare i Maras jordbruksföretag, säger att kosläppet främst innebär en möjlighet att visa upp den egna verksamheten.

– Samarbetet och interaktionen mellan stad och landsbygd kunde överlag förbättras, säger Mara.

– Det är tredje gången som vi ordnar kosläpp. Vi har planerat och organiserat det här evenemanget i cirka två månader. Det var fortfarande vintrigt när vi började lägga upp det hela. Till att börja med gällde det att försöka pricka in ett lämpligt datum.

– Det har tagit tre dagar ställa gården i ordning inför kosläppet. Evenemanget är kort och varar i fyra timmar. Det är samtidigt mycket hektiska timmar, fortsätter Mara.

Arrangörerna fick ta de logistiska utmaningarna i beaktande i samband med tillställningen. Ett par chartrade bussar körde i skytteltrafik och skjutsade besökarna från och till en parkeringsplats ute vid Strandvägen.

– Logistikkedjan fungerade bra och folk behövde inte vänta, kommenterade Bjarne Mara.

Koslapp6
Vasaborna Juuso Riento och Kaisla Hirvinen, här med dottern Ruska Riento, hade kommit för att se korna och bekanta sig med ekologisk produktion.

Även annat program

I gårdsmiljön anordnades det till exempel smidesförevisningar, mjölktestningar och halmhoppning för de yngsta besökarna.

Att EU-valet närmar sig med stormsteg avspeglades i att de österbottniska SFP-kandidaterna Niclas Sjöskog och Samuel Broman fanns på plats.

Bjarne Mara säger att det egna vårbruket börjar vara avklarat för den här gången. I skrivande stund återstod det ett par dagars arbete.

– Inför en ny säsong brukar man som producent gå omkring med förhoppningar. Men under sommarmånadernas gång kan det ofta bli för vått eller för torrt. Att uttala sig om kommande skördenivåer i förväg är vanskligt, säger Mara diplomatiskt.