SLC - 5443 Bruchus Pisorum 20120318
Ärtsmyg påträffades i ett prov av utsädesärter

I ett prov av ärter som levererats för granskning med tanke på certifiering av utsädet har i Livsmedelsverkets laboratorium påträffats skalbaggen ärtsmyg och skador av sådana. Ärtsmygen påträffades i ett prov som härstammar från skörden från en utsädesodling i Södra Österbotten sommaren 2021.

SLC - Vete1
Veteskördar på 10 ton är möjliga i Österbotten

Veteskördar på 10 ton per hektar är möjliga i Österbotten, men då måste vi se till samtliga tillväxtfaktorer, betonar Matias Rönnqvist. – Växtodling måste utgå från biologiska basfakta, och vi måste vara beredda att lära oss mera om dessa. Istället för att klandra de ramar som miljöersättningssystemet sätter för kväve- och fosforgödslingen borde vi tillgodose grödans behov utifrån en helhetssyn.

SLC - Londbo2
Londbo gård i Vörå fick utmärkelse av Atria

I början av februari premierade Atria på sin traditionella Köttakademi duktiga köttproducenter. Den enda gården i Österbotten som premierades var Londbo gård Ab i Vörå som fick utmärkelsen ”Ansvarsfull familjegård”.

Trädgårdssektorn stärker samarbetet för att förebygga missbruk av arbetskraft

Företag och organisationer inom trädgårdssektorn ser allvarligt på misstankarna om ocker i Närpes. Aktörerna samlades på torsdagen på Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds, SLC:s initiativ för att hitta sätt att tryggt och hållbart rekrytera arbetskraft.

SLC - Img 1977
Forsman är ny ordförande för SLC:s spannmålsutskott

Kim Forsman är ny ordförande för SLC:s och SLC Nylands spannmålsutskott. Ingåbonden vill få en bättre lönsamhet i spannmålsodlingen och se att spannmåls- och husdjursbönder närmar sig varandra.

SLC - Kock5
Sortera köttet och prissätt det bättre!

Dåliga priser och höga kostnader. Det är realiteterna för köttproducenterna i dag. Men det tror kändiskocken Michael Björklund kan ändra i framtiden. Enligt honom vill allt fler av hans kunder ha inhemskt kött på tallriken – något som kan gynna producenterna på sikt.

SLC - Kock9
Björklund lärde blivande producenter att tillreda kött

Optima Lannäslund utbildar framtidens mjölk- och köttproducenter. Men det som de inte lär sig är hur köttet som de producerar ska tillredas. En inblick i hur det ska ske fick sista årets studerande förra veckan när kändiskocken Michael Björklund besökte Jakobstad.

FAO:s matindex steg igen i januari

FAO:s globala prisindex för livsmedel återhämtade sig i januari 2022 efter en minimal svacka i december. Indexet steg med 1,1 procent, framför allt på grund av stigande priser på vegetabiliska oljor och mejeriprodukter.

SLC - Lpx 00159327
Kor och grisar behövs i hållbara matsystem

Kor och grisar spelar en viktig roll i hållbara och cirkulära matsystem. Det röda köttet har sin givna plats och är bättre än sitt tidigare rykte. Det är slutsatsen i en ny forskningsstudie som har publicerats i tidskriften Nature Food.

Ledaren: Vi måste göra allt vi kan för att trygga Finlands sockerproduktion – tid för handling är nu

Odlarnas bristande intresse för tillfället ska framför allt ses som en reaktion på de höga priserna på produktionsinsatser. Sockerbetsodlingen är insatsintensiv, per hektar går det åt en hel del bränsle under en odlingssäsong och givetvis handelsgödsel samt bekämpningsmedel, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Mikko Helanders skenheliga uttalanden

Likt en modern Pontius Pilatus tvår Mikko Helander sina händer och flyr ansvaret för den ojämlika fördelningen av slutpriset i livsmedelskedjan, konstaterar Staffan Pehrman.

Sockerbetsodlingen ska tryggas också i exceptionella situationer

Det ekonomiska läget inom jordbruket och den inhemska livsmedelsproduktionen har spetsats till under de senaste månaderna, och osäkerheten präglar besluten om odling under den kommande växtperioden. När det gäller fortsatt sockerbetsodling i framtiden hör riskerna i synnerhet samman med den drastiska ökningen av kostnader inom produktionen av specialgrödor, påpekar Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.