Veterantraktorforening2
Leif Österoos bredvid en sexcylindrig Fordson årgång 1949. Traktorn har donerats av Sven-Erik Nygård från Öjna, Malax.
Livet på landet

Malax veterantraktorförening
installerar sig i Långåminne

Häromåret köpte Malax veterantraktorförening en lantgård i Långåminne. Föreningen etablerar successivt ett nytt högkvarter och även en ny evenemangsplats i genuin landsbygds- och åkermiljö nära riksåttan.

Hösten 2022 fick Malax veterantraktorförening möjlighet att köpa en före detta produktionsgård med sex byggnader samt en tomt som är en hektar till storleken.

Gården har tillhört den bortgångne lokala svinfarmaren och jordbrukaren Börje Gullman (1959-2019) i Långåminne.

– Börjes änka Jaana Gullman beslöt sälja gården till oss. Det är fråga om ett övertagande som Börje säkert skulle ha uppskattat mycket. Börje var nämligen med och grundade veterantraktorföreningen 2007, säger Leif Österoos, ordförande för Malax veterantraktorförening.

Talkoarbete varje vecka

LF träffar Österoos och ett par andra medlemmar i föreningens klubbstuga i början av maj.

– Jag brukar kalla det här området för ”ranchen”. Vi brukar samlas till talkoarbete varje vecka. Under vintersäsongen har vi kommit hit på lördagar. Framöver är det torsdagskvällar som gäller, säger Österoos.

Veterantraktorföreningen installerar sig steg för steg i den nya miljön. Mitt emot klubbstugan finns ett 70-talsfähus där det är tänkt att renoveringsarbeten ska inledas snart. Avsikten är att stöpa om en del av fastigheten till en traktorverkstad.

– Vi håller på att söka bidragsmedel för projektet. I bästa fall kan arbetena inledas i sommar. Vi anlitar ett byggnadsföretag samtidigt som vi försöker bidra med en del egna arbetsinsatser.

– Verkstaden ska kunna användas både av föreningen och andra aktörer. Ifall renoveringen avancerar snabbt är det möjligt att det lokala medborgarinstitutet kan hålla en traktorrenoveringskurs i verkstaden i höst, säger Österoos.

– Jag tror att en kurs under vårterminen 2025 är ett mera rimligt mål, inflikar styrelsemedlemmen Nils-Erik Söderback.

Veterantraktorforening3
Veterantraktorföreningen brukar samlas till möten i klubbstugan i Långåminne. Från vänster Hans Söderback, Leif Österroos, Karl-Erik Påfs och Nils-Erik Söderback.

Höstplöjning planeras

Det nya veterantraktorcentret i Långåminne kommer också att vara profilerat som en evenemangsplats i fortsättningen.

Den 30 mars anordnade veterantraktorföreningen i samarbete med den lokala uf-föreningen Strimman inofficiellt ”världens största påskbrasa”. Den säregna braskvällen lockade hela 2.328 personer och 1.777 kubikmeter ris eldades upp.

– Vi kommer att bygga en påskbrasa nästa år. Men absolut inte i årets format, säger Leif Österoos kort och gott.

Den 21 september arrangeras det traditionell höstplöjning i området. Tidigare har tillställningen varit koncentrerad till Lillhäljobacken i Paxal, Övermalax i många år.

– Sommarutställningen i samband med veterantraktordagen förblir dock på den nuvarande platsen på Kråkbacken så länge som styrelsen inte fattar något annat beslut, säger Österoos.

– Målet är att öka uppslutningen till årets veterantraktordag som ordnas den 20 juli, bland annat genom effektiv elektronisk marknadsföring. Ifjol kom det 2.200 personer, i praktiken en större publik än vad både Vikingarna och Lasse Stefanz lockade till Åminne folkpark. I år hoppas vi på 3.000 besökare, tillägger Österroos.

Speciella dragplåster på veterantraktordagen 2024 är en brunnsborrningsmaskin från 1950-talet och en drygt 60 år gammal grävmaskin från Laihela. Eventuellt kommer en ångmaskin från början av 1900-talet att hämtas från Ylistaro.

Malax veterantraktorförening är idag landets näststörsta förening i sitt slag med 410 medlemmar, varav 98 från Korsholm och 40-50 från Närpes. Totalt har medlemmarna över tusen äldre traktorer i sin ägo.

Årligen anordnar föreningen 4-5 veterantraktorutflykter till olika besöksmål i Malax med omnejd. Uppskattade lokala körningar görs exempelvis till daghemmet Solhagen i Övermalax och servicecentret Malmgården i Yttermalax.