Ledaren: Tonläget i skogsdiskussionen har ändrat

Hur har det gått så att den enda sektor som binder kol nu pekas ut som den stora boven? frågar sig Mikael Jern.

Ledarsticket: Det verkar ljusna på kostnadsfronten

I år har det nya året under de första trevande dagarna bjudit på flera positiva överraskningar med tanke på jordbrukets kostnadsbörda, konstaterar Mikael Jern.

Ledaren: Vad för framtiden med sig?

Klart är att strukturomvandlingen fortsätter inom jordbruket. Lönsamheten är dålig. Gårdarnas antal minskar – men nu finns det också risk att produktionsmängderna minskar inom husdjursproduktionen, då även större gårdar lägger ner, konstaterar Mikael Jern.

Ledarsticket: Laboratoriekött på julbordet?

VTT har gett sig in på en märklig stig. Varför skall färdiga växtproteingrödor, som i sig är ätbara, omvandlas i ett laboratorium till något som i bästa fall bara är en dålig kopia av riktigt kött? Och varför skall offentliga medel sättas på sådan forskning? frågar sig Mikael Jern.

Insändaren: Biogas är en stor möjlighet för landsbygden

Riksdagsvalskandidat Lotta Alhonnoro samt Pekka Peura i Vasa lyfter upp biogasens möjligheter.

Ledaren: Medvind och motvind för skogssektorn

Virkestillväxten i våra skogar 2021 var 103 miljoner kubikmeter, medan avverkningen uppgick till 76 miljoner. Virkesmängden i skogarna ökade alltså med 27 miljoner kubikmeter. I ett parallellt universum diskuterar ändå EU-kommissionen, vårt miljöministerium, miljöforskare och miljöorganisationer den finländska skogen som om den var på väg att försvinna, konstaterar Mikael Jern.

Ledaren: Sätt näringsämnena i cirkulation!

Många, läs urbaniserade, människor gillar inte tanken på att äta något som gödslats med mänsklig avföring, den må sedan vara hur processad som helst innan den bearbetades ner i åkern. Där måste bearbetas en hel del attityder i samhället för att det fina med ett slutet näringskretslopp skall vinna över tanken på äcklig skit någonstans där tidigare i förädlingsprocessen, påpekar Mikael Jern.

Debatt: Finlands regering har inte godkänt restaureringsförordningen

Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, svarar på David Petterssons insändare i förra veckans LF där han skriver att regeringen godkänt restaureringsförordningen från EU.

Debatt: Dags att diskutera slopandet av arvs- och gåvoskatten

Henrik Wickström i Ingå tycker att ett slopande av arvs- och gåvoskatten skulle vara viktigt med tanke på fungerande generationsväxlingar i företag.

Ledaren: Jordbrukarna sitter på värdefulla data – vem vill betala för den informationen?

Jordbrukarna sitter på en massa data som de själva egentligen inte är medvetna om och kanske inte förstår värdet av. Frågan är vem som skall koppla samman och analysera all denna data och vem som skall betala för den? frågar sig Mikael Jern.

Ledarsticket: Försenade stöd gör ingen glad

För jordbrukarna handlar det ingalunda om sårade känslor, det handlar om en verklig oro för hur de skall klara ekonomin nästa höst, påpekar Mikael Jern.

Hur långt går det att kompromissa?

David Pettersson kritiserar i sin insändare att Finlands regering godkände restaureringsförordningen från EU.