SLC - Dsc 2214
Ny inhemsk Camion-vagn underlättar ballastningen

Dikoproducenten Johan Snickars i Övermalax skaffade nyligen en nio meters Camion-balvagn med hydrauliska sidor som öppnas uppåt. Investeringen innebär att balhanteringsarbetet förenklas och försnabbas, säger han.

SLC - Troskdemo4
Sampo Rosenlew C10 visades upp på Söderfjärden

En effektiv tröska utrustad med den senaste tekniken. Och har marknadens bredaste hytt. Förra veckan visades Sampo Rosenlew C10 upp på en demonstration på Söderfjärden.

SLC - Dsc 2229
Staffans och Ek laddar upp inför plöjnings-FM i Loimaa

I slutet av september deltar Kimoprofilen Lars-Erik Staffans i plöjnings-FM för adertonde gången i rad. Pensalabon Isak Ek gör i sin tur comeback i FM-sammanhang efter ett tre år långt uppehåll.

SLC - 36651551201 40158C0Ba3 O
Biomassa blir bränsle via förgasning

VTT har utvecklat en ny slags process för att skapa gas på sin experimentella DFB-anläggning vid VTT Biorukki i Esbo.

SLC - Dronare1
Drönare tävlade i att mäta vall

Förra veckan ordnades den internationella tävlingen Drone Tournament 2019 i Finland. Tävlingsdeltagarna skulle bland annat uppskatta mängden vall på ett skifte i ett uppdrag som utarbetats av Lantmäteriverket LMV och Naturresursinstitutet Luke.

SLC - Ekoo5
Ekoodlare utbytte idéer och erfarenheter

Över trettio intresserade odlare kom för att ta del av nya erfarenheter när projektet EkoNu ordnade fältdagar för ekologisk odling i Österbotten. Experten och maskinförsäljaren Boris Lindgård betonade vikten av en god växtföljd och effektiv mekanisk ogräsbekämpning.

EU-revisorerna vill främja satellitteknik för gårdskontroller

Fysiska kontroller av odlingar är tidsödande, dyra och ineffektiva. EU:s revisionsverk vill därför påskynda användningen av satelliter och drönare för ändamålet.

SLC - Mass3
Mellersta Österbotten fick en egen landsbygdsmässa

Arbetsdemonstrationer, en drös olika utställare, lekplats för barnen. Ollikkala-mässan i Kannus förra helgen blev lyckad och lockade under två dagar över 7.500 besökare.

SLC - Dsc00025
Växtskydd med inbyggt vindsystem

Två stora åländska äppelodlare har satsat på avancerade treradiga växtskyddssprutor av märket Munckhof VariMas 3 Orchard Sprayer.

Potatisodlare kräver investeringsstöd för bevattningsanläggningar

SLC:s och ÖSP:s potatisutskott kräver att specialväxtodlarnas investeringar i bevattningsanläggningar ska stödas under kommande programperiod i den gemensamma jordbrukspolitiken.

Skärpta importkrav för växter, växtprodukter, jordmaterial och maskiner

Från 1.9.2019 skärps importkraven i fråga om växtskydd för vissa växter, växtprodukter och jordmaterial, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Lepaa 1
Jubileum lockade trädgårdsfolket till Lepaa

På trädgårdsmässan i Lepaa förra veckan firades Handelsträdgårdsförbundets 100-årsjubileum.