Traktorkliniken 1 Webben
Verkstadsdelen är över 700 kvadratmeter stor och planerad precis enligt verksamhetens behov. Takhöjden på över åtta meter gör det lätt att jobba också med stora maskiner.
Jordbruk Skogsbruk Maskin & teknik Tema

Maskinverkstaden
som växte sig ur huset

Traktorkliniken i Ingå är maskinverkstaden som växte sig för stor för sina gamla utrymmen på Nygrannas gård vid stamväg 51. Nu har Traktorkliniken öppnat dörrarna till den splitternya verkstaden drygt tio kilometer därifrån.

Traktorer, tröskor och andra lantbruksmaskiner från hela Västnyland servas på Traktorkliniken. Tidigare var verkstaden inhyst i en hyrd maskinhall, som snart visade sig för liten för den växande verksamheten.

– Allting bara växte: verksamheten, maskinerna men också hyran, säger företagaren Kim Österlund, som byggt upp verkstadsservicen under femton års tid.

I dag kan han stolt se sig omkring i den moderna maskinverkstaden byggd på egen mark ett stenkast från det egna hemmet i Täkter, Ingå.

Eftersom det fanns en egen tomt att tillgå var beslutet inte så svårt för Österlund även om det rörde sig om en jättesatsning rent ekonomiskt. En avgörande faktor var att byggprojektet beviljades ett bidrag från Nylands NTM-central.

– Fast om jag ska vara ärlig skulle jag nog inte vilja göra om det, säger Österlund och syftar på de två senaste åren då han haft planerings- och byggarbeten upp över öronen.

Budgeten sprack i ett tidigt skede när det blev klart vilka utrymningsvägar och andra säkerhetskonstruktioner byggnaden kräver. Slutsumman ser ut att bli sexsiffrig och Österlund antyder att kostnaderna stundvis stört hans nattsömn.

Traktorkliniken 2 A Webben
Hasse Damén, Tomas Nyholm och Kim Österlund trivs bäst i verkstaden, men för Kim Österlund själv är det numera mest arbetsmottagning och felsökning som gäller.

Lokal arbetskraft

Han är ändå stolt över att ha förverkligat sitt projekt med lokal arbetskraft med gediget kunnande. Det Täkterbaserade byggföretaget Nyxor Oy byggde upp hela den över tusen kvadratmeter stora hallen från början till slut.

Det enda som fortfarande är på hälft är bastuavdelningen i byggnadens övre plan.

I övre våningen finns förutom sociala utrymmen också kontorslokaler där Österlund hoppas kunna samla ett flertal aktörer inom lantbrukssektorn.

Den första att flytta in är Witraktor, det vill säga Wihuris försäljning av John Deere lantbruksmaskiner. I praktiken har försäljaren Marcus Henriksson nästan hela Svenskfinland som sitt arbetsfält och är därför mycket på resande fot.

På kontoret på Traktorkliniken kommer han att finnas till hands enligt behov.

Coronafördröjningar

Den största delen av byggnaden utgörs av själva verkstaden, som blev klar redan i början av året. Flyttlasset från Nygrannas gick i mars och det var tänkt att öppningen skulle ske storståtligt under våren, men det satte givetvis coronan stopp för.

Arbetet i den 700 kvadratmeter stora verkstaden förlöper ändå nästan som vanligt trots att hela resten av världen verkar koncentrera sig på virus och smittspridning. Här är det lätt att hålla avstånd och särskilt många personer är det heller aldrig på plats samtidigt.

Vissa fördröjningar i frågan om reservdelsleveranser har inträffat, så även om leveranserna vanligtvis är snabba kan det löna sig att ha lite mer tålamod än vanligt.

Verkstaden är ljus och rymlig och planerad enligt de behov som fanns. Montörerna Tomas Nyholm och Hasse Damén är särskilt nöjda med takhöjden på över åtta meter.

– Med kranen där kan vi enkelt lyfta upp en traktorhytt om det behövs. Det finns gott om utrymme också för riktigt stora maskiner, säger Nyholm och pekar på den flyttbara kranen i taket.

Den gör det möjligt att lyfta delar och hela maskiner var som helst i hela verkstaden.

Traktorkliniken 3 Webben
Nya Traktorkliniken uppfördes från början till slut av lokal arbetskraft. Kim Österlund är mer än nöjd med slutresultatet.

Familjeföretag med rum för tillväxt

I takt med att de moderna lantbruksmaskinerna blivit allt mer komplicerade och datorstyrda har behovet av märkesspecifik service ökat. Traktorkliniken utför märkesservis på John Deere, Claas, Väderstad och Amazone.

Äldre och yngre maskiner av diverse olika slag brukar också gå att få fixade.

Med tiden har Traktorkliniken utvecklats till ett familjeföretag som ger levebröd åt Kim Österlund själv, hans hustru Nina, två till tre montörer och en reservdelsförsäljare. Är du som läser det här en skicklig montör så kan det finnas plats också för dig. För tillfället har verkstaden fullt upp med att hinna med alla uppdrag även om årets högsäsonger börjar vara förbi.

– En bra sak är att allt fler börjat ingå serviceavtal och sköter sina maskiner förebyggande. Om servicen blir gjord kan man förlänga garantin och förhoppningsvis också undvika de stora katastroferna, säger Österlund.

Traktorkliniken finns på adressen Virkbyvägen 431 i Ingå.