Agronic 3 A Webben
Juho Westerberg arbetar sedan i höstas på Agronic i Haapavesi. Westerberg är tvåspråkig och vill förbättra servicen åt de svenskspråkiga kunderna. Att få betjäning på det egna modersmålet är viktigt, säger han.
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Agronic satsar på
service på svenska

I över tjugo år har Agronic tillverkat högklassiga flytgödselvagnar och balmaskiner. Nu stärker företaget i Haapavesi också den svenskspråkiga servicen i och med att Juho Westerberg, som är tvåspråkig, anställts som försäljningschef.

– Att som kund ha möjlighet att diskutera på sitt eget modersmål är mycket viktigt. Vi har kanske slarvat lite med just den biten när det gäller våra svensktalande kunder i Finland. Men nu vill Agronic satsa mera på just den svenskspråkiga servicen i och med att de har anställt mig, säger Juho Westerberg.

Westerberg arbetade tidigare på DeLaval, men gick över till Agronic tidigt i höstas när han anställdes som försäljningschef för den inhemska och den internationella marknaden. Hans kunskaper i svenska var en stark bidragande orsak till att han anställdes.

– Agronic har nog sålt många maskiner och har kunder i svenska Österbotten, men nu vill vi stärka det området ytterligare och därmed är det viktigt att den svenskspråkiga servicen fungerar. Vår återförsäljare Hankkija har förstås svenskspråkiga försäljare, men vi tror det är viktigt för våra kunder att också bolaget som helhet kan kommunicera bättre på svenska, förklarar Westerberg.

Att kommunikationen på det egna modersmålet fungerar är mycket viktigt för de kunder som väljer Agronics produkter. Det gäller i synnerhet eftersom samtliga maskiner som tillverkas är skräddarsydda utifrån kundernas önskemål.

– När vi säljer en maskin lyssnar vi på kunderna först och kommer överens med hen vilken tilläggsutrustning som behövs. Vi säljer inte exempelvis tilläggsutrustning för tusentals euro om inte kunden behöver det, utan enbart det som krävs utifrån det egna behovet.

– På den punkten är det mycket viktigt att nya potentiella svenskspråkiga kunder kan diskutera med mig som kan svenska. Att reda ut det på ett språk man inte riktigt kan är inte bra för oss eller för kunden, säger Westerberg.

Agronic 2 Webben
Agronic FG med boggi är en modell som blivit omtyckt bland kunderna. Den är aningen billigare och lättare i och med att den är tillverkad av glasfiber. Dragstången är längre än vanligt, så vagnen är mycket smidig även efter en traktor med stora däck eller till och med dubbeldäck.

Tillverkning i Haapavesi

Det finländska bolaget Agronic i Haapavesi, cirka 130 kilometer nordost om Karleby, har i över tjugo år tillverkat jordbruksmaskiner. De huvudsakliga produkterna består av flytgödselvagnar och olika vallmaskiner.

– En styrka som jag ser det är att nästan all tillverkning sker vid våra två fabriker i Haapavesi. Vi har också underleverantörer, men exempelvis all elektronik och mjukvara till datasystemen tillverkas av ett dotterbolag i samma område.

– Det gör att vi kan garantera en hög kvalitet på våra produkter och det är också en bidragande orsak till att cirka fyrtio procent av vår försäljning går på export, menar han.

Flytgödselvagnarna finns i olika modeller från behållare för tio upp till trettio kubikmeter. En flytgödselvagn som Westerberg gärna vill lyfta fram är modellen Agronic FG med boggi.

– Den här modellen har blivit mycket omtyckt dels för att den är aningen billigare och lättare i och med att den är tillverkad i glasfiber. Dragstången är längre än vanligt, så vagnen är mycket smidig även efter en traktor med stora däck eller till och med dubbeldäck.

FG finns i två storlekar – femton och arton kubikmeter.

– Den lämpar sig både för entreprenörer och enskilda jordbrukare, säger Westerberg.

Agronic 1 Webben
Flytgödselspridarna och dess komponenter tillverkas i stor utsträckning vid Agronics fabriker i Haapavesi. En mycket liten del levereras av underleverantörer.

Lanserar helt ny modell

För ungefär en månad sedan lanserade Agronic en helt ny modell – Agronic HXA II. Den här flytgödselvagnen uppfyller enligt Westerberg alla krav på teknik som en kund kan ha i dag.

– För det första hanteras vagnen med enhandsstyrpak, vilket underlättar hanteringen. Det tillkommer också en sju tums pekskärm i färg med fysiska knappar. Allt är automatiserat och det är lätt för föraren att exempelvis kontrollera mängdjusteringen utgående från flödesmätare, säger han.

Och fortsätter:

– Det som också är bra med den här modellen är att mängderna som sprids justeras enligt farten. Kör man långsammare minskar flödesmängderna och ökar vid snabbare hastigheter.

HXA II standardutrustas med krabbstyrning som gör att vagnen kan styras att gå i andra spår än traktorn på både höger och vänster styrning. Systemet gör att marken inte belastas lika mycket och lämnar avtryck.

– Utöver det kan man också byta tryck i däcken så att det ändras när man kör i fält eller på landsväg. En kompressor i vagnen justerar trycket om man så vill, säger Westerberg.

Den här modellen har provkörts det senaste året och kommer snart ut på marknaden. Hittills har Agronic sålt tre stycken i Finland.

– Vi tror starkt på den här modellen. Det finns mycket tilläggsutrustning, men kunden får själv avgöra vilken utrustning som behövs. Den här vagnen finns med en tank på mellan arton och trettio kubikmeter, men om annat behov finns kan den också tillverkas utgående från kundens önskemål, berättar han.

Agronic 5 Webben
Agronic tillverkar också bland annat balmaskiner.