Img 5433
Carola Sandvik är trädgårdsmästare och paprikaodlare. FOTO: Camilla Ostberg
Jordbruk Livet på landet

Carola Sandvik är årets
matkulturstipendiat

Carola Sandvik, trädgårdsmästare och paprikaodlare, har av Finlands svenska Marthaförbund utsetts till årets matkulturstipendiat. Stipendiaten erhåller en summa om 1.000 euro.

Marthaförbundet firar den finlandssvenska matkulturdagen idag. I år firas dagen digitalt och årets matkulturtema är odlade grönsaker.

– Carola Sandvik har som växthusföretagare i över 20 år arbetat självständigt med att odla specialsorter av paprikor och chili och utvecklat sätt att förädla råvarorna till delikata inläggningar i sitt tillverkningskök. Till hennes specialiteter hör djävulssylt, gurkinläggningar och andra grönsaksinläggningar samt sallads­dressing, liksom även säsongsbetonade produkter som konjakssenap och glögg till julen, uppger Marthaförbundet i sin prismotiveringen.

– Alla produkter säljs direkt till affärer runt om i svenska och finska Österbotten samt i flera rekoringar i nejden. Carola är aktiv i sex olika rekoringar och administratör i två av dem.

I prismotiveringen nämns att Carola Sandvik är ett bra exempel på österbottnisk företagaranda, ofta i samarbete med andra lokala odlare. Hon brinner för närodlat och närproducerade livsmedel, vilket står helt i linje med Marthaförbundets arbete för en hållbar livsstil.

Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Finlands svenska Marthaförbund och firas sedan 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma och bevara de unika finlandssvenska mattraditionerna. I år är fokus på odlade grönsaker.