Om den torra sommaren påverkat gårdens ekonomi ska man inte vänta med att kontakta banken.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Som en del av jord- och skogsbruksministeriets kampanj Bra mat växer nära! ordnas under hösten kostnadsfria webbkurser i sociala medier.

Skärgårdens skördefest arrangerades den 14-16 september för elfte gången. Skördefesten består av flera olika programnummer och evenemang på olika platser i Åbolands skärgård. Andra året i rad arrangerades Fiskrökningens FM på Kyrkbacken i Nagu.
Regeringen har utnämnt agr.o.forstmag. Antti-Jussi Oikarinen till ny generaldirektör för Livsmedelsverket som inleder verksamheten vid ingången av år 2019. Livsmedelssäkerhetsverket, Landsbygdsverket och en del av Lantmäteriverkets central för ICT-tjänster går samman och blir en ny myndighet, Livsmedelsverket.

Matmarknaden på Mangs gård, som i år ordnas för nionde gången på lantgården i Solberg i Ingå, är känd för sin fina stämning och lockar årligen omkring 4.000-6.000 besökare.

Uppe på höskullan i bakgrunden har Christer Karlsson och Britt-Marie Sundqvist både gårdscafé och ett litet gårdsmuseum. Till höger i bildkanten gårdens potatisupptagare av 50-talsmodell, som Christer passat på att plocka fram inför Skördefesten.

Det finns brister i underhåll och planering av lekplatser på husdjursgårdar, visar inspektioner gjorda av Säkerhets- och kemikalieverket Tukes. Också instruktionerna till kunderna kunde vara bättre.

I nio månader har Kirsi och Jouko Siikonen fött upp hussyrsor i stor skala. Det har varit en intressant tid, full med överraskningar, säger pionjärerna.

Bräkande får, kabelsaxarnas surr och nyfikna åskådare. FM i fårklippning var starten på ullveckorna, som pågår till den 23 september. Den inhemska ullen ska få en välförtjänt profilhöjning.

Hur kunde regionen Österbotten utvecklas till Matriket Österbotten?
Yrkeshögskolan Novia startar projektet Matregion Nyland för att ta fram det unika i nyländska livsmedel.

– Varför är jordbruken så heliga att man inte får sälja dem? Det undrar Mikael Mangström på Pålsböle gård i Ingå.