Liviluckan
Lotta Folkesson är ordförande för LRF Västerbotten och säger att det lönar sig att kämpa för att hålla liv i lokalavdelningarna, också då det känns som om att verksamheten ligger nere.
Jordbruk SLC Landsbygdsnäringar

LRF Västerbottens Lotta Folkesson: Håll liv i lokalavdelningarna!

LRF Västerbottens ordförande Lotta Folkesson betonar hur viktiga lokalavdelningarna är i verksamheten och varför de ska upprätthållas. Västerbotten är en region i Sverige där lantbrukarna blir allt färre, i en accelererande takt.

– Håll liv i dom! Det lönar sig att kämpa också då man upplever det som tungt, säger Lotta Folkesson, ordförande för LRF Västerbotten, då hon håller ett anförande på SLC:s kongress i Esbo.

LRF Västerbotten har 38 lokalavdelningar. Som ordförande har hon tagit det som sin främsta uppgift att hålla lokalavdelningarna vid liv.

– Det lönar sig att hålla lokalavdelningarna vid liv. Den demokratiska aspekten är av stor betydelse. Verksamheten på gräsrotsnivå är otroligt viktig och när man väl lagt ner en lokalavdelning är det avsevärt svårare att starta upp en ny igen. 2-3 lokalavdelningar har vi ändå varit tvungna att lägga ner.

Ett smörgåsbord för lokalavdelningarna

Lotta Folkesson fortsätter med att beskriva hur man jobbar med lokalavdelningarna inom LRF Västerbotten.

– Vi har gjort ett litet smörgåsbord för våra lokalavdelningar. Här finns modellstadgar och annat behövligt material för dem. Dessutom har vi budskapsutbildning och omvärldsbevakning.

Enligt henne gäller det att lyfta och sprida goda exempel. LRF Västerbotten gör det här bland annat genom att premiera årets lokalavdelning inom organisationen.

Lotta Folkesson säger också att LRF måste förändra sin organisation i takt med tiden. För att upprätthålla intresset, för att vara relevant.

- Vi blir aldrig starkare än vår svagaste länk, kom ihåg det, avslutar hon.