Inno Vaxthus
Växthusodlare Ulla Paavola, ÖSP:s trädgårdsutskotts ordförande Johanna Smith, projektledare Irene Vänninen och ÖSP:s t.f. verksamhetsledare Susanne West tog emot priset på projektgalan i Åminne förra veckan.
Landsbygdsnäringar Livet på landet

InnoVäxthus vann nätverkartävling

Projektet Innoväxthus är bland de fyra vinnarna i Österbottens NTM-centrals projekttävling. InnoVäxthus vann gruppen Nätverkaren. Projektet hade nominerats av ÖSP.

Projektet har fungerat som brobyggare mellan lokala aktörer och riksomfattande och internationella aktörer på ett mångsidigt, innovativt och praktiskt sätt, säger NTM-centralen i sina motiveringar. Branschen har ett stort behov av nätverksbildning och förnyelse, samtidigt som det också finns en stor utvecklingspotential.

Projektet har resulterat i olika slags utvecklingsvägar som ger ett bra utgångsläge för att göra produktionen mer konsumenttillvänd.

Forskning inte längre främmande

– Irene Vänninen har en fenomenal förmåga att koppla ihop praktiken med forskarvärlden, säger ÖSP i sin nominering. Hon besitter en otrolig förmåga att leta reda på samarbetsparter och tidigare forskning. Hon har byggt upp både ett nationellt och ett internationellt nätverk av kontakter bland forskare, universitet, högskolor, branschorganisationer och enskilda odlare. Genom projektet har vi fått kontakt med forskare och professorer inom växthussektorn och även funnit resultat inom annan forskning som sektorn kan implementera. Innan projektet inleddes kändes forskningen avlägsen och främmande, men detta har Irene lyckats förändra genom att presentera forskningen i ett format som också vi odlare förstår.

Det var 2015 som planeringen av projektet InnoVäxthus för den österbottniska växthussektorn inleddes. Målet med projektet var att se i vilken situation växthusnäringen befinner sig, hur den ska gå framåt och utvecklas, och vilka frågor man bör fokusera på.

Med hjälp av projektet har det gjorts en grundlig kartläggning av sektorn och det finns nu tyngdpunktsområden som branschen kan spinna vidare på.