Bränsleskatten höjs med 6,9 cent per liter på diesel

Från och med den 1 augusti höjs bränsleskatten i Finland. Effekten blir 6,6 cent per liter för bensinens del och 6,9 cent för diesel.

SLC - Lemonadw1
Fredrik gör gammaldags lemonad med naturliga aromer

Havtorn, lingon, rönnbär och rabarber. Eller varför inte tjära, granskott, björksav och svartvinbärsblad? Smakerna är unika och råvarorna mestadels lokala när Fredrik Bäckstrand i Övermark, Närpes, sedan några år tillbaka tillverkar hantverkslemonad enligt gamla recept.

Sitra vill köra ner torvproduktionen – är beredd att förbjuda torven med lag

Finlands jubileumsfond Sitra vill köra ner torvproduktionen i landet. Det här framkommer av en rapport som man publicerade förra veckan.

Svara på enkäten och påverka Carbon Action Svenskfinland-projektets innehåll

Påverka teman för tillställningar och material som produceras av projektet Carbon Action Svenskfinland genom att besvara enkäten på webben.

Nischgrödan som försvann – Raisio behöver inte längre odlarnas renhavre

Tidigare erbjöd Raisio ett tillägg för renhavre på 40 euro per ton, nu har tillägget justerats till 2 euro per ton. Tack vare en fabriksinvestering behöver man inte längre odlarnas renhavre utan kan rena vanlig havre till renhavre.

SLC - Dsc 1913
Äppelodlare med nyskapad våtmark

​Familjen Granlids anrika äppelodling i åländska skärgårdskommunen Vårdö lägger nu sista handen vid sin miljösatsning på en våtmark som ska främja den biologiska mångfalden..

SLC - 20200626 201718
Nylandsplanen 2050 problematisk

Beredningen av en ny landskapsplan för Nyland, den sk. Nylandsplanen 2050 är på slutrakan. Tanken var att planen skulle vara fastställd vid det här laget, men behandlingen av ärendet har dragit ut på tiden i landskapsfullmäktige. I skrivande stund ser landskapsplanen ut att bli fastställd i augusti. De första omröstningarna i landskapsfullmäktige visar vad vi har att vänta.

SLC - Dsc 3340
Presenningshallar gör tillvaron bättre för YA:s betesdjur

Yrkesakademin förbättrar välmåendet för betesdjuren inom den egna dikoproduktionen. Tack vare två nya presenningshallar har djuren möjlighet att på effektivt vis söka skydd mot såväl stark hetta som regn.

SLC - Riko Korkman Bild 1Webb
Nylandsplanen 2050 blir en utdragen process

Landskapsplanen Nyland 2050 kommer enligt SFP:s gruppordförande Björn Månsson i slutändan att avgöras i domstol och inte av politikerna. Frågor som bland annat järnvägsdepån på gränsen mellan Esbo och Kyrkslätt, naturskyddsområden samt Tallinntunneln väcker skarp kritik.

SLC - Thomas Blomqvist 1
Blomqvist anser att den nyländska landsbygden vinner på den aktuella SOTE-lösningen

Thomas Blomqvist (Sfp), minister för jämställdhet och nordiskt samarbete, anser att den nyländska landsbygden och vården för dem som bor där, vinner på den aktuella särlösningen med fem vårdområden i landskapet. Det här jämfört med tidigare förslag och de alternativ som fanns.

SLC - Ekofish3
De börjar odla fisk i havet utanför Jakobstad

Snart inleder Ekofish produktionen av odlad fisk utanför Jakobstad. Det som är nytt med den här odlingen är att den inte sker vid kusten utan på öppet hav. Miljöbelastningen är därmed mycket liten, säger företagets vd Sebastian Höglund.

SLC - Smakrutt1
Smakrutt samlar gårdsbutiker i Pargas

Nästan 30 producenter i västra Åboland finns nu med på digital karta.