Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar

Arbetsgivare ska registrera
arbetstagare som har
exponerats för corona

Arbetsgivaren ska föra en förteckning över arbetstagare som har exponerats för coronavirus eller andra farliga biologiska agenser i arbetet. Denna skyldighet gäller alla branscher, påpekar Regionförvaltningsverket.

Före coronapandemin har arbetsplatser i de flesta branscher inte varit tvungna att ha en förteckning över utsatta personer. Traditionellt har farliga biologiska agenser främst förekommit inom social- och hälsovårdssektorn, avfalls- och avloppshantering samt inom jord- och skogsbruk.

– Coronaviruset har förändrat situationen och därför har registreringen blivit aktuell i nästan alla branscher. Många arbetsgivare har varit förvirrade över vad registreringsplikten innebär och vem den gäller, säger Arja-Liisa Sikiö, överinspektör på Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Arbetarskyddsinspektörerna har därför samlat svar på frågor från arbetsgivare om förteckningen över utsatta personer. Svaren hittas här.

Med hjälp av en aktuell förteckning kan arbetsgivaren övervaka den övergripande exponeringssituationen och bedöma om arbetsmiljöåtgärderna är tillräckliga. Förteckningens information används till exempel för coronaspårning.

Arbetarskyddsinspektörerna övervakar hanteringen av biologiska agenser på arbetsplatserna. Övervakningen kommer särskilt att inriktas på hur arbetsplatser har identifierat och bedömt biologiska faror och bedömt riskerna med dem, samt genomfört åtgärder för att minska exponeringen och följt upp åtgärdernas effektivitet. Förteckningen över exponerade är en av sakerna som övervakas.