SLC - Dsc02717
Billigare spannmålsfrakt stöter på åländskt grund

Ab Lantbruk som har hand om praktiskt taget all handel med konventionell åländsk spannmål vill få bort en grynna som gör att större fraktfartyg inte kan ta full last från spannmålstorken vid Färjsundet.

SLC - 50347375478 Eb8566Cb6B O
Budgetmanglingen: Den nationella motfinansieringen av jordbruksstöden är tryggad

Tryggandet av den nationella motfinansieringen för jordbruksstöden vid åtminstone dagens stödnivå, en fördubbling av bränsleskatten på torv samt en prismekanism enligt brittisk modell var det väsentligaste för primärnäringarna vid budgetmanglingen.

Nationella finansieringen till jordbruket och utvecklingen av landsbygden tryggad

Regeringen beslutade vid budgetmanglingen reservera 7.788 miljoner euro för den nationella finansieringen av jordbruket och landsbygdens utveckling under EU:s nya budgetperiod 2021-2027. Av denna summa är 65 miljoner euro finansiering ur gårdsbrukets utvecklingsfond som baserar sig på tidigare beslut. Finansieringen kompletterar EU-finansieringen som man avtalat om i juli 2020, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Dsc02625
Skördefest med bondförnuft och en ”högaffels avstånd”

I år kommer det på grund av coronapandemin inte att bli besöksrekord för den åländska Skördefesten. Men arrangörerna uppmanar besökarna att hålla en ”högaffels avstånd” till varandra för att skapa ett säkert utomhusevenemang. – Men man behöver inte krångla till saken. Det är sunt bondförnuft som gäller, kommenterar husbonden Henrik Sundberg på Bolstaholms gård.

Etla: Koldioxidutsläppen borde minskas med 5,8 procent per år

Av Näringslivets forskningsinstitut Etlas ny utsläppsprognos framkommer att utsläppen av växthusgaser minskat både på grund av coronakrisen, men också på grund av det minskade bruket av fossila bränslen under de senaste åren. Enligt rapporten måste Finland minska sina koldioxidutsläpp med i medeltal 5,8 procent per år om vi ska uppnå regeringens målsättning om kolneutralitet 2035.

Norrback ny ordförande för skarvsamarbetsgrupp

Den regionala samarbetsgruppen för skarv i Österbotten och Mellersta Österbotten höll årets andra möte på tisdagen. På mötet valdes riksdagsledamot Anders Norrback till ny ordförande för samarbetsgruppen.

SLC - Hastar Img 7792
En ny guide till hjälp för häststallens miljöskydd

Inom ramen för Sjundeå å 2030- och Hiidenvesi restaureringsprojekt, har man under detta år inlett ett pilotprojekt gällande miljörådgivning för häststall. Som den första åtgärden i projektet har man publicerat skriftligt informationsmaterial gällande häststallens miljö- och vattenskydd.

Medborgarinitiativ för att inleda stamvårdande vargjakt har öppnat

​Ett medborgarinitiativ om att inleda stamvårdande jakt på varg och att förhindra vargskador har öppnat på webbtjänsten medborgarinitiativ.fi. Medborgarinitiativet kan undertecknas direkt i webbtjänsten eller genom att skriva ut blanketten på papper och skicka in den per post.

SLC - Acaw
Ålandsmejeriet siktar mot vinst trots tuffa tider

Efter ett tufft år med drygt 500.000 euro i förlust under 2019 ser Ålandsmejeriet ÅCA:s vd Joakim Blom nu optimistiskt på framtiden. – Utan coronapandemin skulle vi ha gjort ett plusresultat i år. Ännu har jag inte kastat yxan i sjön för den målsättningen, men man vet ju aldrig vilka nya överraskningar hösten kan bjuda på.

SLC - Vitkindw
Skjutning och fågelåkrar två åtgärder som föreslås för att hantera de vitkindade gässen

Arbetsgruppen för vitkindade gäss redogjorde på tisdagseftermiddagen för vad man kommit fram till. I skrämselmetoderna som föreslås ingår skjutning och anläggning av fågelåkrar. De två berörda ministerierna är också överens om att man på EU-nivå ska jobba för att den vitkindade gåsen på sikt ska bli ett jaktbart vilt i EU.

SLC - Pals
Pälsfarmare tror på framtiden: ”Förnuftet kommer att segra”

För några veckor sedan beslöt SDP att partiet ska arbeta mot ett förbud mot pälsnäringen i Finland. Beslutet kom som en chock för hela näringen, säger pälsfarmaren Mikael Knuts i Pedersöre. Men i det långa loppet tror han förnuftet segrar.

SLC - Mickel Nystromw
Stamvårdande jakt på varg får stort understöd

Ett medborgarinitiativ om att inleda stamvårdande jakt på varg och förhindra vargskador har på några dygn samlat närmare 42.000 underskrifter. SLC vädjar nu till dem som upplever den nuvarande vargsituationen som ohållbar att underteckna medborgarinitiativet. Målsättningen är att det bereds en lag som skapar ramar för inledande av stamvårdande vargjakt redan under vintern 2020-2021.