Socped Hast
Landsbygdsnäringar Tema

Ny handbok för
socialpedagogisk
hästverksamhet

Djurstödda metoder för att främja hälsa och rehabilitering kan vara en lösning för olika välfärdsutmaningar, såsom marginalisering och utmattning. Med hjälp av häst förverkligas många tjänster som stöder social tillväxt och rehabilitering, detta kallas socialpedagogisk hästverksamhet.

Naturresursinsitutet och föreningen Sosiaalipedagoginen hevostoimintayhdistys ry har i samarbete skapat handboken ”Sosiaalipedagogisen hevostoiminnan laatu ja vaikuttavuus”, som främjar tillgången på högklassiga tjänster både för de som använder och de som köper tjänsterna.

Handboken har tillkommit som ett resultat av ett större treårigt projekt, där även hästrelaterade tjänster ingick. Handboken ger de som producerar socialpedagogiska hästtjänster verktyg för kvalitetsstyrning av verksamheten och ett sätt att uppskatta tjänsternas effekt. Handboken tjänar även som läromaterial för branschens utbildningar.

Socialpedagogisk hästverksamhet är en av de mest etablerade natur- och djurstödda verksamheterna i Finland. Kompletterande utbildning i socialpedagogisk hästverksamhet ordnas på olika håll i Finland, och flera hundra proffs har redan avklarat utbildningen.

Den finskspråkiga handboken för socialpedagogisk hästverksamhet kan laddas ner som PDF här.