Landskapsregeringen har beslutat flytta över en miljon euro inom Ålands Landsbygdsutvecklingsprogram för att kunna finansiera miljöstödets frivilliga åtgärder samt stöda investeringar inom livsmedelsindustrin.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
John Bennett har under sina 60 år som mjölkbonde levt väl. Mycket på grund av sin framåtanda.
Ralf Latvala och Jimmy Ratus sköter försäljningen vid Loukkos lantbruksaffär i Närpes. I början av nästa år lämnar företaget den gamla stationsmiljön i Finby för en mera centralt belägen affärslokal på Nixback i samma by.
Jordbrukets roll beträffande klimatpåverkan diskuterades under ÅPF:s höstmöte, där mediekonsulten Lars Höök, som bland annat varit presschef på LRF i Sverige, presenterade tänkvärda fakta kring köttproduktionens miljöpåverkan.
Den lönsamhetskoefficient för jordbruket som Naturresursinstitutet Luke tagit fram visar att många gårdar nu har en mycket ansträngd lönsamhet, berättade SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback vid ÅPF:s höstmöte.
Ålands Producentförbunds höstmöte beslutade enhälligt att fördubbla ordförande Birgitta Eriksson-Paulsons årsarvode. Dessutom införs enligt valberedningens förslag också ett arvode för alla möten utöver ÅPF:s styrelse och utskott.
Prognoserna för klimatförändringen i Europa tyder på en växande risk för ökenspridning. Heta halvöknar finns redan i södra Europa och fenomenet breder ut sig norrut. EU måste motverka ökenspridningen, kräver den europeiska revisionsrätten i en ny rapport.
Kalvdiarré är en komplex åkomma som samtidigt har blivit den vanligaste kalvsjukdomen – särskilt på mjölkgårdar. Det kan finnas olika orsaker till att en kalv insjuknar, betonar hälsovårdsveterinär Eva-Lina Sandell från Lehmälääkärit.com.
En ny livsmedelsmarknadslag och betydande exportsatsningar hör till årets ljuspunkter, noterar SLC:s ordförande Mats Nylund.
– SLC Nylands ungdomsutskott vill passa på och önska God Jul till alla producenter och andra inblandade, säger utskottsmedlem Rasmus Sahl, som sedan i somras driver Bisa gård i Sottungsby i Vanda tillsammans med flickvännen Eva-Linn Sjöblom.
Syskonen Arinna och Alessio Prolongo för det gedigna mathantverket vidare, att tillverka San Daniele D.O.P Prosciutto Crudo-lufttorkad skinka, genom företaget Prosciuttificio Prolongo som deras farfar startade.
Producenternas och handelns reella andel av livsmedelspriset har sjunkit i förhållande till industrins andel, visar en färsk undersökning gjord av Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT och Naturresursinstitutet Luke.