Ath
Under den värsta hamstringen i livsmedelsbutikerna ställdes också ÅTH:s leveranser på prov. Men ÅTH har nu återgått till ”normal nivå”. FOTO: Mikael Lampén
Jordbruk SLC Marknad

ÅTH jobbar nu normalt
efter hamstringsvågen

Efter den första hamstringsruschen i coronakrisens spår jobbar Ålands Trädgårdshall ÅTH nu på ”normal nivå” med att förse de stora finländska butikskedjorna med åländska grönsaker. För ÅTH:s del är det inte aktuellt att ansöka om landskapets nya direktstöd för företag som drabbats av likviditetskris.

Den åländska livsmedelssektorns största orosmoment för de kommande veckorna är hur det ordnar sig med tillgång på säsongarbetskraft samt transporter av utsäde och andra insatsvaror från Sverige.

– Men vi har förtroende för både åländska och statliga myndigheter så vi tror att det nog ska lösa sig, kommenterar ÅTH:s vd Tord Sarling.

Under den värsta hamstringen i livsmedelsbutikerna ställdes också ÅTH:s leveranser på prov.

– Men det ordnade sig tack vare inhoppare från odlarleden och även en del permitterat sjöfolk som odlare tipsade om.

Tillfällig personal behövs redan i vår

Under de närmaste veckorna uppstår det ett ganska stort behov av tillfällig arbetskraft hos odlarna när vårbruket kör igång på allvar både i växthus och på friland med bland annat sättning av vitlök, markberedning, sådd och plantering samt slutspurten med att beskära tiotusentals äppelträd.

– Inom fruktodlingen behövs extra personal bland annat för nyplanteringar redan nu i vår. Men det stora behovet för oss är ju att få säsongsarbetare för höstens äppelplockning, säger Ålands frukt- och bärodlarförenings ordförande Yngve Österlund.

Dessa säsongsarbetare har till allra största delen kommit från östeuropeiska länder.

Via SLC har också de åländska odlarna fått förfrågningar om behovet av säsonsarbetskraft och Österlund påpekar att finländska frukt- och bärodlarförbundet tillsammans med MTK jobbar hårt med frågan i kontakter med berörda statliga myndigheter.

Beredskap finns för olika scenarier

Tord Sarling hoppas att utformningen av de stödåtgärder som staten nu planerat för permitterad och uppsagd personal inom andra branscher inte försämrar möjligheterna att rekrytera inhemska säsongsarbetare för jordbruket.

– Stödet ska inte hindra permitterade att ta tillfälliga jobb i andra branscher. En annan sak är dessutom vem som har kunnande och förmåga att klara de arbetsuppgifter som efterfrågas.

Sarling konstaterar att ”det finns ganska mycket att fundera på”.

– Men det har redan länge förts dialog mellan våra företagare så det finns planer för olika scenarier.

Direktstöd hjälper vid likviditetskriser

I tisdags slog landskapsregeringen fast regler om tillfälligt likviditetsstöd åt åländska företag som drabbats av det exceptionella läget.

Företag som inte hade ekonomiska svårigheter vid årsskiftet, men som under 2020 fått likviditetsproblem ”till följd av av de åtgärder som vidtagits med anledning av undantagsförhållandet i Finland pga COVID-19 utbrottet” och som beviljats likviditetskredit i bank efter den 16 mars kan få ett direktstöd som inte behöver betalas tillbaka.

Stödet kan maximalt vara 20 procent av den beviljade likviditetskrediten och högst 200.000 euro.

Ansökningar om det tillfälliga likviditetsstödet kan lämnas in sedan i onsdags den 25 mars. Sista ansökningsdag är 30 juni 2020. 

– För ÅTH:s del är det i dagsläget inte aktuellt att söka det här stödet, säger Sarling.