Ath1
ÅTH gör snart tusenfaldig fågelholksreklam runtom på Åland.
Jordbruk Landsbygdsnäringar

ÅTH-odlare satsar på sol,
fågelholkar och miljöprojekt

Ålands Trädgårdshall ÅTH har inför odlingssäsongen 2020 installerat ett av Ålands största system för solenergi. Satsningen beräknas producera el som motsvarar 12 procent av företagets totala elbehov. Resterande 88 procent är vindkraftsel från Ålands Elandelslag ÅEA.

Enligt vd Tord Sarling planerar ÅTH att utöka andelen solenergi.

– I det första skedet begränsade vi installationerna av solpanel till våra nya takytor med falsat plåttak. Planen är att utöka andelen solenergi när de äldre takytorna förnyas, säger Sarling.

All el från solen konsumeras av fastigheten och Sarling tycker att företaget nu har fått igång ett ”hyfsat stort testområde” som underlag för framtida utökning av solenergin.

ÅTH har sedan 2009 ett avancerat system för återvinning av kondensvärme från kylar i kombination med ett bergvärmelager 170 meter ner i berget. På det sättet återvinns varje år 250 MWh energi.

Åren 2018-2019 i övergick företaget dessutom till LED-belysning i alla hallar vilket sparar 40 MWh energi per år.

Över tusen fågelholkar

En annan miljösatsning är att ÅTH låtit tillverka 1.120 fågelholkar för utplacering hos företagets odlare.

– Odlarna är nu ivriga att få hänga upp holkarna. Holkprojektet är en del av ÅTH:s miljöarbete och bidrar till naturens mångfald samtidigt som fåglarna hjälper odlarna att minska antalet skadeinsekter i odlingarna, förklarar Sarling.

Holkprojektet är ett samarbete med Ålands Skogsindustrier (ÅSI) som svarar för huvuddelen av virket samt företaget FIX-tjänst (FIX) som har tillverkat holkarna i sitt snickeri. Fixtjänst är en arbetsplats för personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.

– ÅTH är projektdrivare och vi ser nu på möjligheterna till en förlängning av att projektet under kommande år.

Miljösatsningar för över en halv miljon

Tord Sarling framhåller att det ständigt pågår ett stort miljöarbete ute hos ÅTH:s 90 odlare runt om på Åland.

Under åren 2016-2020 har det genomförts EU-godkända miljöåtgärder för totalt 575.000 euro.

Det har skett bland annat genom att utöka andelen vattenbesparande bevattningsanläggningar, samtidigt som man bygger system för att med hjälp av bevattningsbassänger kombinerat med sedimentering av näringsämnen återvinna vårflödet från diken.

– Också ett flertal andra satsningar på förnyelsebar energi sker ute hos våra odlare, påpekar Sarling.

Ath2
Grafiken visar hur ÅTH redan har satsa stort på energiåtervinning vid lagret och centralpackeriet Jomala Gölby där också kontorspersonalen finns.