P042998 716624
EU-kvarteren i Bryssel ligger öde. Praktiska frågor har förtur, kontroversiella problem måste vänta. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU kör på sparlåga
under coronakrisen

EU-institutionerna försöker på bästa möjliga sätt sköta de löpande ärendena under coronakrisen. Praktiska frågor har företräde, åtminstone tillsvidare. De tunga och kontroversiella agrar- och klimatfrågorna får vänta.

Kommissionen har denna vecka framför allt sysselsatt sig med långa köer vid de nya gränskontrollerna mellan EU-länderna. Tidvis har långtradare med livsmedel och andra varor fastnat i upp till 60 kilometer långa köer.

Transportkedjorna för ömtåliga livsmedel som frukt, grönsaker och mjölk har stockat svårt vid gränserna. Gränserna ska i princip vara öppna för den tunga trafiken, men i praktiken har trängseln vid gränskontrollerna för personbilar också lamslagit transporterna.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen anmärker att coronavirusets spridning och dess logistiska bieffekter har förtur framom andra problem. De dygnslånga väntetiderna på landsvägen hotar dessutom att fördärva ömtåliga livsmedel.

Från jord till bord står på väntelistan

EU-kommissionen har därför skjutit de tyngsta och viktigaste frågorna på framtiden. Presentationen av programmet ”Från jord till bord” kommer preliminärt att genomföras först den 29 april i stället för den 25 mars som planerat.

Presentationen sköts upp på begäran av parlamentets jordbruksutskott. Motiveringen är att dagens svåra situation inte tillåter nödvändiga och ingående diskussioner om reduceringar av växtskyddsmedel, gödsel och antibiotika.

Programmet syftar till kännbara reduceringar av jordbrukets användning av gödsel och växtskyddsmedel. Enligt obekräftade förhandsuppgifter diskuteras till och med en halvering av insatsen med växtskyddsmedel.

Kommissionens förslag till EU-strategi för den biologiska mångfalden ska likaså skjutas fram med några veckor. Båda strategierna representerar kommissionens tilltänkta verktyg för de nya klimatmålen inom EU:s nya giv för ett klimatneutralt Europa.

De nya förslagen kommer därmed att försenas med nästan en månad eller kanske ännu mer. EU-parlamentets jordbruksutskott har pressat på beslutet att skjuta fram lanseringen då många frågor ännu är öppna.

Jordbruksutskottets ordförande, tysken Norbert Lins (EPP) har motiverat ståndpunkten med behovet att höra alla berörda intressenter. Enligt Lins är detta oerhört viktigt med tanke på de många aspekter som kopplas till frågan.

Förseningen har däremot kritiserats av miljöutskottets ordförande Pascal Canfin från den liberala gruppen Renew Europe. Enligt Canfin borde tidtabellen inte försenas för en så viktig fråga av denna kaliber.

Ministrarna träffas per videokonferens

Under coronakrisen möts EU-ministrarna nästan uteslutande via videokonferenser. Nackdelen är att inga bindande beslut ännu är möjliga att fatta. Stadgarna fastställer att minst hälften av ministrarna måste vara närvarande på mötena.

Hittills kunde ett enda land blockera beslut som antas i skriftligt förfarande. Framöver är en kvalificerad majoritet nödvändig. För att underlätta de politiska processerna har ministerrådet nu förenklat de skriftliga procedurerna.

EU:s jordbruksministrar kan därmed fatta bindande beslut utan att flyga till Bryssel. Efter videokonferensen ska alla överenskommelser sammanfattas i skriftlig form så att de behåller sin rättsliga kraft. Därmed är rådet lika behörigt att fatta beslut som tidigare.