Jordbruk EU

Danska veterinärer
bidrar till coronavården

Intensivvården av patienter med coronavirus förutsätter medicinsk utrustning som det kan bli ont om. I Danmark kartlägger hälsovårdsmyndigheterna därför alla alternativ. Veterinärmottagningarna ska i yttersta nödfall ställa reservutrustning till förfogande.

I Danmark är situationen ännu inte alarmerande men antalet allvarliga coronafall väntas öka de närmaste veckorna. Det ställer krav på beredskapen inom intensivvården, som behöver tillgång till respiratorer, sjukhusmonitorer och liknande materiel.

I nödfall måste vi mobilisera alla tillgängliga resurser. När det krisar till sig har myndigheterna inte råd att välja och vraka. Man får ta det som finns, säger Sundhetsstyrelsens chef Søren Brostrøm till Danmarks Radio.

I stort sett används samma typer av teknisk utrustning inom både humanmedicinen och veterinärmedicinen. Den teknik som används av djurkliniker tillverkas av samma företag som levererar maskiner till sjukhus.

Det är bara en viss specialutrustning som är begränsad till veterinärmedicinen. Alla andra apparater kan användas utan risk för mänskliga patienter. Utrustningen ska självklart rengöras och desinficeras på bästa sätt, understryker både myndigheter och veterinärer.

Enligt de danska veterinärernas centralorganisation kan landets veterinärer ställa 90 respiratorer till förfogande för coronapatienter. Två veterinärkedjor med smådjurskliniker står för det största utbudet av lämplig teknik.

Djurklinikerna är dessutom beredda att ställa personal till förfogande, om sjukhusen det önskar. Både utrustning och personal kan lösgöras på kort varsel. Respiratorer och andra hjälpmedel kan levereras inom loppet av en dag.

Vi hoppas givetvis att situationen inte blir så allvarlig att veterinärutrustning måste rekvireras. Om så vore fallet, är det ändå positivt att vi kan bidra, säger veterinärförbundets ordförande Hanne Knude Palshof till Danmarks Radio.