Mats Nylund3
SLC:s ordförande Mats Nylund ställer sig frågande till om den här arbetsgruppen kommer att uppnå resultat i slutändan, i synnerhet när det gäller att stoppa förlusten av biologisk mångfald.
Jordbruk Skogsbruk SLC

SLC om ministeriearbetsgrupp:
”Anmärkningsvärt att utelämna
de gröna näringarna”

Förra veckan tillsatte miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Grön) en arbetsgrupp som ska komma med förslag på åtgärder för återhämtning efter coronakrisen. Åtgärder som samtidigt ska svara på klimatförändringen och stoppa förlusten av biologisk mångfald.

Arbetsgruppens sammansättning har ändå gett upphov till förvåning inom jord- och skogsbruksbranschen, så också i producentleden.

– När fokus ligger på att bekämpa klimatförändringar och minska förlusten av biologisk mångfald så är det anmärkningsvärt att man utelämnar de gröna näringarna inklusive skogssektorn, säger SLC-ordförande Mats Nylund.

Gällande tillsättandet av arbetsgrupper är man inom producentorganisationerna vana vid det förfarande som jord- och skogsbruksministeriet tillämpar. Under större delen av 2000-talet har man där tillsatt arbetsgrupper brett och tagit med många olika intressenter, miljöorganisationer, djurrättsaktivister och andra.

Inte för att de skulle ha samma åsikt som de huvudsakliga aktörerna inom näringen, utan uttryckligen för att de har mer eller mindre motsatta åsikter.

– Om man vill åstadkomma resultat ska man inkludera så många aktörer som möjligt, säger Nylund.

Frågande gällande den biologiska mångfalden

SLC:s ordförande Mats Nylund ställer sig frågande till om den här arbetsgruppen kommer att uppnå resultat i slutändan, i synnerhet när det gäller att stoppa förlusten av biologisk mångfald.

– Det är klart att man undrar om det på riktigt finns den målsättning som miljö- och klimatministern uppger. Det ska ändå sägas att ministern har rätt fokus när det gäller arbetet mot klimatförändringen när hon tagit med energi- och teknologiindustrin. Men vad det gäller att minska förlusten av biologisk mångfald, där borde uttryckligen de gröna näringarna vara med, säger han.

Nylund påpekar också att producentorganisationerna tar klimatarbetet på allvar.

– På vårt initiativ utarbetar vi en klimatvägkarta tillsammans naturresursinstitutet Luke och sedan har också producentorganisationerna ett program för biologisk mångfald, avslutar han.