Jordbruk

Aningen flexiblare möjligheter
för betalning av LPA-premier

Landsbygdsföretagarnas pensionsanstalt LPA vill underlätta läget för sina kunder under coronaepidemin genom flexibla lösningar i fråga om försäkringspremierna.

Statsrådets förordning om LPA:s försäkringspremier har tillfälligt ändrats på grund av de undantagsförhållanden som coronaepidemin har medfört. Nu är det möjligt att räntefritt flytta fram förfallodagen för försäkringspremierna i högst tre månader om försäkringspremiens ursprungliga förfallodag infaller 10.4-31.7.

Det är också möjligt att flytta fram betalningen av försäkringspremierna ytterligare, men då räknas 4 procents dröjsmålsränta. Om fakturan förfaller efter juli är det endast möjligt att ansöka om betalningstid med dröjsmålsränta. Man kan få betalningsuppskov i högst 24 månader från den ursprungliga förfallodagen.

Förlängd betalningstid (både med och utan ränta) förutsätter alltid att kunden kontaktar LPA och kommer överens om förlängningen (skriftligen). LPA kommer före utgången av augusti 2020 inte heller att överföra nya obetalda fakturor över försäkringspremier till utmätning.