Bundeskanzler1
Argentinas president Alberto Ángel Fernández (t.h.) och den tyska förbundskanslern Olaf Scholz är överens om fördelarna med Mercosur. FOTO: Bundeskanzleramt
Jordbruk EU

Tyskland forcerar
avtalet med Mercosur

Tyskland efterlyser en snar ratificering av handelsavtalet mellan den europeiska unionen och de sydamerikanska Mercosurländerna. Det inskärpte Tysklands förbundskansler Olaf Scholz under ett besök i Sydamerika denna vecka.

Scholz gjorde en snabbvisit i Argentina, Chile och Brasilien, som är tre av de viktigaste sydamerikanska ekonomierna. De två förstnämnda länderna är medlemmar i Mercosur medan Chile är associerad medlem i tullunionen.

De senaste åren har Mercosur hamnat något i bakgrunden ur europeisk horisont sett. Detta var långt en följd av den brasilianska presidenten Jair Bolsonaros populistiska och klimatfientliga politik, som förde Brasilien i politisk offside.

Detta hade också följder för EU:s handelsavtal med Mercosur, som stannade i processen. Avtalet med EU undertecknades 2019, men fördraget väntar sedan dess på ratificering. Nu verkar det som om EU och Mercosur igen skulle närma sig varandra.

Viktigt att skydda europeiska värden

Den tyska förbundskanslern Olaf Scholz och hans regering anser att det nu har blivit hög tid att återuppta förhandlingarna. Ett antal frågor är fortfarande olösta. Det gäller inte minst frågor om skyddet av regnskogarna i Amazonas.

De nuvarande regeringarna i Brasilien, Chile och Argentina har åtminstone officiellt intagit en mjukare linje med avseende på europeiska värden inom klimat- och miljöpolitiken. Detta betraktas av EU som ett lovande utveckling för framtida handelsrelationer.

Mercosur ska enligt planerna bilda en marknad för mer än 700 miljoner människor. Frihandelsområdet kommer att täcka 20 procent av världshandeln och 31 procent av världens export. Mercosur ska bli världens största frihandelsområde.

Handeln med livsmedel och jordbruksprodukter spelade för ovanlighetens skull ingen dominerande roll i förhandlingarna mellan Scholz och de sydamerikanska statscheferna. Den tyska förbundskanslern ville först och främst pejla in nya råvarutillgångar.

I Sydamerika försöker den tyska regeringen skaffa tillgång till nya material som behövs för tekniska lösningar i samband med övergången till ny och grön teknik. Detta gäller exempelvis litium för batterier i elbilar.

Världens största fyndigheter av litium befinner sig i saltsjöarna i den så kallade litiumtriangeln mellan Argentina, Bolivia och Chile. Litium är en eftertraktad men mycket dyrbar råvara. Tyskland vill också köpa gas från Argentina.

Både risker och fördelar

EU-producenternas centralorganisation Copa-Cogeca betraktar för sin del avtalet mellan EU och Mercosur som en farlig väg. En ratificering av det föreliggande avtalet riskerar att underminera det europeiska jordbruket.

Enligt Copa-Cogeca skulle Mercosur försvåra de europeiska producenternas möjligheter att sälja livsmedel till de sydamerikanska marknaderna. Omvänt befaras avtalet öppna EU-gränserna för jordbruksprodukter från Mercosur.

Denna vecka lyfte EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis fram de utmaningar som EU för närvarande står inför. När det gäller konkurrenskraften måste EU välja mellan en utåtriktad eller inåtvänd handelspolitik.

EU får inte glömma på vilka grunder unionen har blivit en attraktiv handelspartner. Enligt handelskommissionären bottnar EU:s konkurrenskraft och politiska makt i rollen som viktig internationell aktör inom handeln.

Enligt Dombrowskis gynnar internationell handel en win-win-situation för alla partner. Därför måste de bilaterala handelsavtalen påskyndas. Utöver samtalen med Mercosur-länderna för EU förhandlingar med Indien, Indonesien, Australien och Mexiko.

Läs också: EU-bönder säger nej till avtal med Mercosur