SLC - Wiener Sarah 2020 05 20 8500168 Scaled
Miljöpolitiker vill begränsa ”farliga” växtskyddsmedel

Användningen av så kallade ”farliga” växtskyddsmedel ska minska med 65 procent efter 2030, om EU-parlamentets miljöutskott får bestämma. EU-kommissionen har föreslagit en reducering med 50 procent.

SLC - P062136 913488
Samtalen om ett handelsavtal bröts mellan EU och Australien

Australien har lämnat förhandlingarna om ett frihandelsavtal med EU. Australiens handelsminister Don Farrell bröt samtalen senaste vecka i japanska Osaka. Australien vill exportera mer kött och kräver större eftergifter av EU-sidan.

SLC - 50481263493 4069474Eba O
Ska fler häckar hindra jorden från att blöda?

– Stoppa våra åkrar från att blöda och plantera, plantera, plantera! uppmanade nyligen Philippe Hirou på en fransk skogsjordbruksförening. Nu satsar landets jordbruksministerium 110 extra miljoner euro i nästa års budget för plantering av 50.000 km nya häckar – för jordbrukets bästa.

SLC - Lpx 00136732
EU-länderna är splittrade till förlängning för glyfosat

EU-tillståndet för glyfosat löper ut den 15 december. En förlängning är i sikte, men det förutsätter en majoritet bland medlemsländerna. Denna majoritet kan enbart nås via en komplicerad beräkning. Det första försöket att nå enighet misslyckades.

SLC - 8048E364 D6Db 4778 9B45 05Fb60A0Aa22
EU-ministrar efterlyser en bättre krishantering

Situationen på jordbruksmarknaden, matsvinn och läget i Ukraina var viktiga diskussionsämnen då EU:s jordbruksministrar denna vecka träffades i Luxemburg. Finland representerades av jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.

SLC - Marinanyqvist
ÖF-verksamhetsledaren: ”Vi är mycket lättade”

Beskedet om att EU tillåter begränsat strömmingsfiske i Östersjön 2024 togs emot med lättnad på Österbottens fiskarförbund. Ett totalförbud skulle ha slagit mycket hårt mot den inhemska fiskerinäringen, säger verksamhetsledaren Marina Nyqvist.

SLC - Efb49462 E6Dc 4Bb1 8F6D Bf1C8Ae15973
Strömmingsfisket i Östersjön går vidare med rimliga kvoter

EU:s jordbruks- och fiskeministrar har enats om Östersjöns fiskekvoter för 2024 i Luxemburg. Den överenskomna lösningen anses motsvara Finlands målsättningar och branschens vetenskapliga rekommendationer.

SLC - Vargsamtal
EU-jägare kräver hårdare tag mot vargar

Fyra europeiska jägarorganisationer från Sverige, Frankrike, Spanien och Lettland bekymrar sig över vargarnas snabba expansion i flera EU-länder. De kräver snabba och effektiva åtgärder för en hållbar vargförvaltning.

Tysk vargambulans blev felinvestering

För sex år sedan anskaffades Tysklands första, och sannolikt sista, ambulans för räddning av påkörda vargar. Ambulansen är egentligen en täckt släpvagn, utrustad med bår, elektrisk värmefilt och nät.

SLC - Lpx 00136569
Europas meteorologer varnar för extremväder

Extremt heta väderförhållanden, översvämningar och svår torka kan snart göra det svårare att bedriva jordbruk, till och med i delar av Europa. Värmeböljor har blivit vardag under somrarna. Meteorologer och klimatforskare varnar för konsekvenserna.

Cap-stöden borde kopplas till effektivitet

EU:s jordbruksstöd återspeglar inte tillräckligt unionens ansträngningar att främja ett uthålligare jordbruk. Stödmodellerna borde i högre grad stimulera gårdarna till mer produktivitet, klimatåtgärder och miljötjänster, skriver OECD i en rapport.

Inget fortsatt tillstånd för glyfosat ännu

Ingen majoritet uppnåddes i EU:s ständiga kommitté för växter, djur, livsmedel och foder för förslaget om ett tioårigt tillstånd för glyfosat. Förslaget behandlades i dag, fredag, uppger säkerhets- och kemikaliverket Tukes.