Arkiv

SLC - Yara Holsether 29277Ba0213E46Ccad2E8B3F4Fe24D4A
Yara vill minska beroendet av livsmedel från Ryssland

Gödseltillverkaren Yaras koncernchef Svein Tore Holsether varnar i ett öppet brev för konsekvenserna för den globala matförsörjningen av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Det vore viktigt att minska beroendet av Ryssland, framhåller Holsether.

SLC - 3C749A3A 68E5 4F3C B233 8Cccce4Efef4
EU:s jordbruksministrar dryftade försörjningsläget

Rysslands invasion i Ukraina kan allvarligt störa matförsörjningen i EU. Det franska EU-ordförandeskapet ser stora risker för de europeiska livsmedels- och råvarumarknaderna. En möjlighet som diskuteras är att aktivera mekanismen för livsmedelsberedskap.

Boosti-evenemang i Träskända

Boosti Nyland-projektet handlar om hur man som ung producent ska kunna använda sin tid på ett smartare sätt.

Arbetet med Österbottens landskapsplan har inletts

Österbottens förbund har påbörjat arbetet med Österbottens landskapsplan 2050. Planens program för deltagande och bedömning läggs fram 2-31.3 på webben.

SLC, MTK, Konsumentförbundet utmanar om inhemsk mat

SLC, MTK och Konsumentförbundet utmanar handeln, industrin, finansinstitut, beslutsfattare samt arbetstagar- och intresseorganisationer, men också privatpersoner om inhemsk mat.

Fazer avbryter Rysslandexport

Fazer avbryter all export av sina produkter från Finland till Ryssland, meddelar koncernen i ett pressmeddelande.

Stora Enso stoppar all verksamhet i Ryssland

Stora Enso stoppar all produktion och försäljning i Ryssland tills vidare, meddelar bolaget i ett pressmeddelande. Beslutet har fattats till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

SLC - 36048272926 24D1046915 O
Minerade hamnar hindrar Ukrainas spannmålsexport

Den ukrainska flottan har minerat exporthamnarna i Svarta havet för att skydda dem mot ryska angrepp. Åtgärden stoppar emellertid landets export av spannmål och andra jordbruksprodukter till de internationella marknaderna.

Väderstad stoppar leveranserna till Ryssland

Maskintillverkaren Väderstad arbetade under tisdagen med att stoppa leveranserna till Ryssland på grund av kriget mot Ukraina uppger SVT Nyheter Öst.

SLC - Lpx 00145089
EU godkänner fodertillsats som dämpar metanutsläpp

En central EU-kommitté har godkänt en ny fodertillsats som kan reducera metanutsläppen från kor med upp till 35 procent. Enligt EU-kommissionen kan det nya preparatet bli tillgängligt på EU-marknaden redan inom några månader.

SLC - Img 2280
Kostnadskrisen inom jordbruket tynger hårt på lönsamheten

Enligt en prognos från Naturresursinstitutet i Finland (Luke) kommer höstens magra skörd och de samtidigt stigande priserna på produktions- och investeringskostnaderna att äta upp till hälften av den genomsnittliga företagarens inkomster jämfört med för två år sedan. År 2022 kommer företagarinkomsten att ligga kvar på cirka 10.000 euro och endast 25 procent av lönsamhetsmålet kommer att uppnås.

SLC - Puutarhatuotanto Vadelma Tunnelissa 002
Betydande ökning av tunnelodling av bär i fjol

I Finland producerades år 2021 sammanlagt 308 miljoner kilo grönsaker, bär och frukter. Mängden var något mindre än år 2020, uppger Naturresursinstitutet.