Arkiv

SLC - Land4B
Mörka moln över Malawis tebönder

Familjen Kay, med rötterna i Skottland, har drivit en teplantage i södra Malawi sedan 1920-talet. Men orosmolnen runt familjegården hopar sig. De livgivande vinterregnen försvinner och ett uppror hotar från fattiga och jordlösa grannar som menar att marken stulits från dem.

SLC - Piennartasanne
Allt mildare vintrar försvårar drivningen

Perioden då tjälen och snön bär skogsmaskiner har blivit allt kortare, och i södra Finland uppkommer ett sådant läge inte alls vissa år. Skogsfackmännen blir tvungna att tidsplanera drivningen allt mer detaljerat från fall till fall. Finlands skogscentrals drivningsduglighetskartor hjälper till vid planeringen.

Kommentaren: ”Ett skepp kommer lastat”

Kan det vara så att konsumtionssamhället och en globaliserad värld där varor, tjänster och människor fritt skall röra sig över hela jordklotet har skapat den situation vi befinner oss i? Kunde en lösning på problemet vara att ge upp tanken på en global värld och att konsumera mindre? frågar sig David Pettersson, 
trädgårdsombudsman vid SLC och ÖSP.

SLC - Energiveed2
Stor efterfråga på energived i Österbotten

Efterfrågan på energived är stor i Österbotten och det syns på prisutvecklingen i jämförelse med massaved. Jan Slotte, verksamhetsledare för Skogsvårdsföreningen Österbotten, tror att suget kommer vara stort åtminstone ända till sommaren.

Ledaren: Jordbrukets lönsamhetskris är både djup och akut

I veckan kom resultaten från SLC:s medlemsundersökning med fokus på lönsamhet. Där har vi fått det i svart på vitt att lönsamheten under den senaste tiden klart försämrats i alla produktionsinriktningar och i samtliga SLC:s medlemsregioner, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Granos
Harjakt

Ledarsticket: Marknadsrörelser i krigstider

Vladimir Putins beslut att erkänna de så kallade utbrytarrepublikerna i östra Ukraina och beordra ryska trupper dit har orsakat marknadsrörelser inte bara på aktiemarknaden utan också gällande råvaror. Marknadsrörelserna känns också av då det kommer till jordbruksprodukter som vete, majs och solrosolja eftersom det finns en rädsla för att världsmarknadspriserna på dessa produkter går upp rejält i ett läge med avsevärda sanktioner från väst, konstaterar Staffan Pehrman.

TrädgårdsExpo ordnas i september

På grund av den pågående pandemin ordnades ingen TrädgårdsExpo i fjol. Nu står det klart att mässan som riktar sig till professionella trädgårdsodlare ordnas den 1-2 september.

VYR:s prognos om såningsarealer är här

Spannmålsbranschens samarbetsgrupp VYR:s prognos över såningsarealerna för 2022 offentliggjordes den här veckan och hittas på VYR:s webbplats.

SLC - Ocker8
Växthusbranschen i Närpes jobbar tillsammans och blickar framåt

Brottsutredningen om grovt ocker har skakat hela Närpes och växthusbranschen. Nu är det viktigaste att alla arbetar tillsammans så att liknande fall inte uppdagas igen, säger ÖSP:s trädgårdsombudsman David Pettersson.

Ännu möjligt anmäla sig till grundkurs i ekologisk odling

Kom ihåg att anmäla dig till årets grundkurs i ekologisk odling, sista anmälningsdagen är den 3 mars.

SLC - 20220218 130940
Skarp kritik riktas mot nya bidragssystemet för nöt- och fårgårdar

Det nya EU-bidragssystemet för nöt- och fåruppfödning uppfattas som krångligt och utmanande. Bristande öronmärkning, registerfel och överskridna anmälningstider är också vanliga fel som uppdagas i samband med inspektioner. Detta framhölls på ett ÖSP-webbinarium den 18 februari.